TÜİK Başkanı görevden alındı

Yeni başkan, Erhan Çetinkaya oldu

Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer görevden alındı.

Yeni başkan, Erhan Çetinkaya oldu.

Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan atama kararında Dinçer'in görevinin sonlandırıldığı, yerine Çetinkaya'nın atandığı ifade edildi.  

TÜİK'e son dönemde eleştiriler arttı

TÜİK, muhalefet partileri, ekonomistler ve vatandaşlar tarafından açıkladığı veriler nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu.

Kurumun açıkladığı endeksler ile enflasyon oranı hesaplamaları tepki çekerken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun TÜİK binasına alınmadı. 

Kılıçdaroğlu, TÜİK önünde, “Rakamlar doğru olsa kapılar sonuna kadar açılırdı" açıklaması yaptı. 

TÜİK’in enflasyon hesaplamasında gıda ürünleri başta olmak üzere güncel fiyatlandırmaları dikkate almadığı eleştirileri arttı.

Dinçer ve TÜİK'in üst düzey yöneticileri, 25 Ocak'ta Dünya gazetesine “Bizim birinci önceliğimiz kurumun itibarını en üst düzeye çıkarmak” açıklaması yaptılar. 

Kurum yetkilileri eleştirilen enflasyon verileriyle ilgili olarak ise şunları söyledi:

Halk enflasyonu, bütün dünyada tartışılıyor. Hissedilen enflasyon, bütün dünyada farklı bir kavramdır. İnsanlar hep kendi hissettikleri enflasyonu en son aldığı ve daha sık tükettiği ürünlere bakıyor. Enflasyonda iki tane ölçü var. Ya enflasyona odaklanırsınız ya da eşya maliyetine odaklanırsınız. Biz enflasyonu ölçüyoruz. Halkın enflasyonu kişiden kişiye değişir. Biz tamamen Eurostat kurallarına bağlıyız. Aslında iki amacı var bunun. Birincisi Merkez Bankası para politikasına yardımcı olacak, karar vericilerin, fiyat gelişmelerini yorumlayabileceği rakamı üretmek, ikincisi uluslararası hesaplara yardımcı olmak. Bunun için de sabit bir sepet yapıyoruz. Tanımlarımız, işyerlerimiz, kalitemiz sabit. Yıl boyunca bu sabit tanımlar üzerinden gidiyoruz. İkincisi sepetimizin ağırlık sistemi var. Bu ağırlık sistemi, her şeyi algıyı değiştirebiliyor. Algıdan kastımız, örneğin bir çocuğunuz varsa bebek mamasından daha fazla etkileneceksiniz, bezden daha fazla etkileneceksiniz. Bende bu yoksa farklı şeylerden etkilenirim.

Şaibeleri ortadan kaldıracaklarını dile getiren yetkililer, “2021 yılında verilerin yüzde 21’i online olarak barkod sisteminden geldi. Bu oran gıdada yüzde 50 oldu. 2022 yılında sepetteki barkod hedefimiz yüzde 50. Gıda tarafında ise barkodun payının yüzde 75 olmasını hedefl iyoruz. Yani şaibeleri ortadan kaldıracağız. Geçmiş yıllarda, “gece market açılıyor, veri alınıyor” gibi aslı astarı olmayan yorumlar yapılıyordu. Bunlar bertaraf edilecek” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU