Bilim insanları Güneş Sistemi'nin bilinen ilk yıldızlararası ziyaretçisi Oumuamua'ya uzay aracı göndermek istiyor.
Birleşik Krallık merkezli, kar amacı gütmeyen Yıldızlararası Çalışmalar Girişimi'nden bir araştırma ekibi, Project Lyra adlı bir uzay aracının taslağını çizdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İlk kez 2017'de tespit edilen esrarengiz gök cismi Oumuamua'nın tam olarak ne olduğu bilim dünyasında uzun süredir tartışma yaratıyor. Kimisi bunun bir göktaşı veya kuyrukluyıldız olduğunu öne sürerken, kimisi nesnenin hidrojenden veya nitrojenden oluşan bir buz kütlesi olduğunu savunmuştu.
Harvardlı Astrofizik Profesörü Avi Loeb ise onun uzaylılara ait yapay bir nesne olabileceği iddiasıyla öne çıkmıştı. Loeb, Oumuamua'nın bir "ışık yelkenlisinden" koptuğunu savunmuştu. Profesör, bir röportajında ışık yelkenlisini şöyle tanımlamıştı:
Işık yelkenlisini rüzgar gücünden yararlanan bir yelkenli gibi düşünebilirsiniz. Rüzgar onu iter. Işık yelkeni söz konusu olduğunda ise onu iten şey, yüzeyinden yansıyan ışıktır. Işık, foton adı verilen parçacıklardan oluşur. Bu parçacıklar nesnemizi, tıpkı bir duvardan seken bilardo topları gibi itiyor.
Loeb'in fikirlerinin medyada geniş yer bulmasıyla birlikte Oumuamua'ya yönelik ilgi hem bilim camiasında hem de halk nezdinde epey arttı.
Öte yandan Oumuamua, şu anda kolayca incelenemeyeceği bir noktada. Gizemli gök cismi bu yıl Güneş Sistemi'nin en uzak gezegeni Neptün'ün de ötesine geçecek.
Bu nedenle araştırma ekibi, henüz hakem onayından geçmeyen yeni bir makalede Oumuamua'yı, tıpkı diğer göktaşları gibi, bir uzay aracıyla keşfetmenin mümkün olduğunu hesaplamalarla gösterdi.
Planın ana hatlarına göre uzay aracı, 2028'de fırlatılırsa yaklaşık 26 yıl sonra (2050 ve 2054 arasında) yıldızlararası uzayda Oumuamua'yla buluşabilir. Bu son derece iddialı bir görev ama gerçekleşirse bilimsel sonuçları da muazzam olacak.
Araştırma ekibinden Adam Hibberd, makalenin yayımlanmasından önce verdiği bir röportajda, "Artık böyle bir misyonun, en azından prensipte gerçekleştirilebilir olduğunu biliyoruz" diye konuşmuştu:
Olası bilimsel sonuçlar muazzam olacaktır ve evrendeki yerimize dair anlayışımızı temelden değiştirebilir.
Independent Türkçe, Interesting Engineering, Wired
Derleyen: Çağla Üren