Bir süredir devam eden 5G tartışması birçok uluslararası havayolu şirketinin potansiyel riskler nedeniyle bazı ABD uçuşlarını askıya almasıyla doruk noktasına çıktı.
Birçok uluslararası havayolu şirketi, 5G teknolojisine geçiş sürecinde oluşabilecek potansiyel riskler nedeniyle bazı ABD uçuşlarında düzenlemeye gidiyor.
Şirketler, ABD'de 5G teknolojisinin devreye sokulmasının uçaklarda teknik sorun yaratabileceği endişesiyle uçuşlarını iptal etti veya uçak modellerini değiştirdi.
Emirates, Air India, All Nippon Airways, Japan Airlines, Lufthansa ve British Airways gibi şirketler, 5G belirsizliğini gerekçe göstererek, bazı uçuşlarda değişiklik yaptığını duyurdu.
Bu esnada uzmanlar 5G teknolojisinin uçuşları neden ve nasıl tehdit ettiğini veya olası bir tehlikenin ne boyutta olduğunu tartışıyor.
5G nedir ve havacılığı nasıl etkileyebilir?
5G kabaca yeni nesil mobil internet bağlantısı diye tanımlanıyor. Kullanıcıların verileri çok daha hızlı indirip yüklemesini sağlayan teknoloji, aynı anda daha fazla cihazın mobil internete erişmesine olanak tanıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Teknoloji bunun sağlanması için radyo sinyallerinin daha fazla kullanılmasını gerektiriyor. ABD'de 5G için "C bandı" adı verilen bir frekans aralığı kullanılıyor.
Öte yandan bu frekans bandı, uçaklardaki radyo altimetrelerinin kullandığı frekanslara yakın. Altimetreler, uçağın yerden yüksekliğinin ölçülmesini sağlıyor. Aynı zamanda güvenlik ve navigasyon sistemleri için veri sağlıyor.
Havayolu firmaları, 5G iletimlerinden kaynaklanan parazitlerin bu cihazların düzgün çalışmasını engelleyebileceğinden ve özellikle uçaklar inerken güvenlik sorunlarına neden olabileceğinden endişeleniyor.
Örneğin, Amerikan Havayolları Operasyon Şefi David Seymour, "Uzun vadeli bir teknik çözüm bulunmadığı, uygulanmadığı ve 5G'ye geçildiği sürece kontrolümüz dışında gecikmeler, yön değiştirmeler ve iptaller yaşayacağımızı tahmin ediyoruz" açıklamasında bulunmuştu.
Risk ne kadar ciddi?
Havacılık sektörüne teknik rehberlik sağlayan ABD merkezli kuruluş RTCA, 2020'nin sonlarında bir uyarı raporu yayımlamıştı. Raporda, "uygun azaltımlar yapılmazsa birden fazla ölüme yol açan feci arızalar" yaşanabileceğine dikkat çekilmişti.
ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) de 5G girişiminin uçak firması Boeing'in 787 Dreamliner sınıfı araçlarındaki bir dizi farklı sistemde sorunlara yol açabileceğine dair uyarmıştı.
Bu tür sorunların, iniş sırasında uçağı yavaşlatmayı zorlaştırabileceği ve pistten çıkmasına neden olabileceği düşünülüyor.
Telekom endüstrisi ise C bandı üzerinden yapılan bağlantıların kokpit cihazlarına müdahale etmeyeceğini savunuyor. Endüstri temsilcileri ABD'de 5G sinyallerini radar altimetrelerinin kullandığından ayırmak için zaten önlem alındığını söylüyor.
Birleşik Krallık'taki Sussex Üniversitesi Telekomünikasyon ve Mobil Teknolojiler Profesörü Prof. D. Maziar Nekovee de bu konuya dikkat çekiyor:
Hem ABD'de hem de Birleşik Krallık'ta, 5G sistemlerine tahsis edilen C bandı aralığı (4 GHz'e kadar) ve altimetreler için kullanılan kısım (4.2-4.4 GHz) arasında 200 MHz'lik bir boşluk var. Bu, iki sistem arasında (koruyucu bant adı verilen) çok büyük bir boşluk. Bu nedenle 5G verici emisyonlarından altimetre frekanslarına parazite neden olabilecek herhangi bir "dökülme" ABD'de bile çok olası değil.
Uçuş güvenliği nasıl sağlanacak?
Ciddi parazit riskinin olabileceği durumlarda uçakların radyo altimetrelerini kullanmasına izin verilmeyebilir. Ancak bu da örneğin görüş yeteneğinin zayıfladığı koşullarda uçakların iniş kabiliyetini kısıtlayabilir.
Amerika Havayolları'na göre bu durum, kötü hava koşullarında binden fazla uçuşun ertelenmesine veya iptal edilmesine yol açabilir.
5G'ye geçen diğer ülkeler de bu endişeleri paylaşıyor mu?
Öte yandan her ülke, 5G'nin uçuşlara yönelik etkisinden aynı seviyede endişe duymuyor. Çünkü 5G teknolojisini uygulama biçimi ülkeden ülkeye değişiyor.
Örneğin Avrupa Birliği'nde ağlar, ABD'de kullanılması planlanan ağlardan daha düşük frekanslarda çalışıyor. Bu da parazit riskini azaltıyor. Aynı şekilde 5G kuleleri de daha düşük güçte çalışabilir.
Prof. Navooke "5G mobil altyapısının maksimum iletim gücü seviyesi, ABD'de Birleşik Krallık'tan ve diğer birçok ülkeden yaklaşık iki kat daha yüksektir" dedi.
Bununla birlikte, bazı ülkeler olası riskleri azaltmak için ek adımlar atıyor. Örneğin, Fransa'da havalimanlarının çevresinde 5G sinyallerinin kısıtlanması öngörülüyor ve bunun için "tampon bölgeler" oluşturuldu.
ABD yetkilileri ne yapıyor?
ABD'deki düzenleyiciler de riski azaltmak için adımlar atıyor.
Örneğin, FAA, 50 havalimanının çevresinde 5G sağlayıcılarının faaliyetlerinin sınırlanacağı tampon bölgeler oluşturdu. Ancak bunlar, Fransa'daki bölgelerden çok daha küçük ve ABD'deki vericiler, önemli ölçüde daha büyük güçle çalışıyor.
Öte yandan yetkililer, 5G'nin konuşlandırıldığı alanlarda hangi altimetrelerin güvenle kullanılabileceğini belirlemeye ve yeterince güvenilir olmayan altimetreleri tespit çalışmalarına başladı.
Ayrıca, yaklaşan uçakları yönlendirmek için radyo altimetreleri yerine GPS sistemlerinin kullanılabileceği havalimanları da belirlendi.
5G firmalarından erteleme kararı
Verizon ve AT&T gibi firmalar ise belirli havalimanlarında 5G'nin kullanıma geçmesini "geçici olarak" ertelemeyi kabul etti. Normalde iki firma 5G kapsamını genişletme hizmetine 19 Ocak'ta başlayacaktı.
Görüşmelerde kalıcı bir çözüm aranmaya devam ederken bazı 5G kuleleri açılmayacak.
ABD Başkanı Joe Biden bu ertelemenin 5G'nin genişletilmesi için inşa edilen kulelerin sadece yüzde 10 kadarını etkileyeceğini söylüyor.
Öte yandan firmalar, karara eleştirel yaklaşmayı sürdürüyor. ABD merkezli kablosuz endüstri kuruluşu CTIA'den geçen ay gelen açıklamada havacılık endüstrisi "korku tellallığı" yapmakla suçlanmıştı.
Birleşik Krallık endişelenmiyor
Birleşik Krallık'taki yetkililer ve havayolu firmaları ise endişeli görünmüyor.
Sivil Havacılık Otoritesi'nden aralık ayında yapılan bir açıklamada, "5G parazitinin uçak sistemi arızasına veya beklenmedik olaylara neden olduğu belgelenmiş bir örnek olmadığı" ifade edildi:
Farklı ulusal mobil telekomünikasyon stratejileri söz konusu olduğunda, bazı ülkelerin diğerlerinden daha fazla tehdide maruz kalması mümkün.
Türkiye'de 5G
Türkiye'de 5G'nin aktif olarak kullanıma geçmesinin 2023'ü bulacağı söyleniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Doktor Ömer Fatih Sayan, Mayıs 2021'de yaptığı bir açıklamada şöyle konuşmuştu:
"Bizim tahminimize göre biz 2022'de 5G ile ilgili frekans ihalesini yaparız gibi gözüküyor ve 2023'te 5g'yi aktif olarak kullanmaya başlarız diye düşünüyorum."
Bu nedenle ABD'deki tartışma henüz Türkiye için geçerli değil. Habertürk TV Airport Programı Yapımcısı Güntay Şimşek, konuyla ilgili bir köşe yazısında, "Türkiye'de henüz 5G'ye geçiş için ihale süreci tartışıldığı için konu biraz dışımızda kalıyor" ifadelerine yer verdi:
Turkcell ve Türk Telekom 5G'ye geçişin bir süre ertelenmesini, Vadofone ise en kısa sürede frekans tahsisi yapılmasını istiyor. Ulaştırma Bakanlığı da 5G ihalesinin bu sene yaparak 2023'de hizmete almayı planlıyordu. Fakat yol haritasının önemli oranda değişmesi söz konusu.
Independent Türkçe, BBC, Wall Street Journal, RTCA, Science Media Center, VOA, Habertürk, TRT
Derleyen: Çağla Üren