2022 medyası: Tarihi bir dönüşümün temellerini atan altı eğilim

Görünen o ki, teknik ve eylemsel nitelikteki gelişmeler, değişimler ve yeni çalışma biçimleri ile endüstrinin geleceğine hükmediyor

İllustrasyon: Jan Kallwejt/Nature

2022 yılı başlı başına küresel medya endüstrisinin gidişatında objektif bir değişimi temsil etmiyor. Bilakis bu endüstri dünyasındaki değişim ve hızlanan gelişmeler, gittikçe yükselen bir etkiyle devam edecek.

Buna rağmen önümüzdeki yılın bu bağlamda tarihi bir değişimin temellerini atacağı söylenebilir.


Yıllar öncesinin aksine 2022'nin getireceği ilk eğilim 'kullanıcı merkezli' bir deneyim etrafında dönebilir. Bu eğilimde yıllarca revaçta olan ünlü geleneksel 'izleyici' teriminin 'kullanıcı' terimiyle yer değiştirmesi paradoksu yatıyor.

Bu, endüstrinin ilk hedefine yönelik mevcut ve gelecek tabloyu aynı anda gösteriyor. Endüstrinin ilk hedefi 'müşteriyi' yalnızca medya içeriği alıcısından, bu içeriği üretme ve geliştirme mekanizmalarının bir parçasına ve aldığı ürünün yapısını mümkün olan azami derecede belirleyen aktif bir tüketiciye dönüştürmektir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022'deki medya ürünleri, çoğunlukla kullanıcının zevk ve ilgisine hitap edecek. Medya malzemesine dikkati çekmenin doğasını ayrıntılandıran etkili ölçüm teknikleri, 'müşterinin' ne istediğini ve ne arzuladığını belirlemeye yardımcı olacak.

Yazım politikası, kullanıcıların eğilimlerine hitap etmesi için yavaş yavaş değişecek. Bu sırada köklü kurumlar arasında saygın isimlerin sahipleri, yapılarına ilişkin bazı özellikleri ve kimliklerinin temel dayanaklarını kaybedebilirler.


2022 medyasının ikinci eğilimi güzel bir haber getiriyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını medya endüstrisinin geleneksel boyutuna ciddi darbeler indirse de kurtuluş ve sürdürülebilirlik konusunda endüstriye önemli bir yol sağladı:

Endüstrinin uzaktan çalışmaya daha müsait olması için çalışma mekanizmaları değiştirilebilir.

Ya da saha çalışması ile bilgisayarlar ya da akıllı telefonların arkasında çalışma şeklinde hibrit bir sistem uygulanabilir.

Editör ekiplerin bilindik veya yeni geliştirilmiş uygulamaları kullanarak çalıştığı ve böylece üretim sürecinin organize edilip içeriklerin ofislere gitmeye gerek kalmadan alıcılara sorunsuz bir şekilde ulaştırıldığı yeni bir çalışma metodunu denedik.


Yeni haber kategorisine üçüncü bir eğilim daha giriyor. Bu eğilimde medya kuruluşlarının 'internetin' tezahürlerinden yararlanarak gelir kaynaklarını çeşitlendirmek için etkili bir yol bulduğunu görüyoruz; birçok medya kuruluşu, haber niteliğinde ve/veya gerçek olsa bile, özel içerik satma fikrine dayalı iş modelleri geliştirmeye başladı.

Aboneliklere dayalı yöntemlerde, hatırı sayılır getiriler sağlayan e-ticaret faaliyetlerini kolaylaştırma girişiminde ve durmaksızın artan dijital reklam gelirleri almaya devam etme konusunda ilerleme kaydedildi.


Dördüncü eğilim, içerik oluşturan tarafların 'sosyal medya' sitelerini işleten dev teknoloji şirketlerine ve popüler arama motorlarına karşı sert bir politika izlemesiyle ilgili.

Yıllardır ipleri serbest bırakılan bu şirketlerin medya kuruluşlarında çalışan profesyonel çalışanların ürettiği içeriklerden yararlanmalarına, kendi kitlelerine sunmalarına ve bundan büyük gelirler elde etmelerine izin verilmesinin ardından artık bu şirketler aldıkları içerikler karşılığında uygun bir ücret ödemek zorunda kalacaklar.

Bu, son beş yılda medya endüstrisine darbe indiren ve sosyal medya uygulamalarının kârları artmasına rağmen medya kuruluşlarının gelirlerinin azalmasına yol açan büyük dengesizliğin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacak.
 


Son 10 yılda yapay zeka mekanizmalarını geliştirmek ve bunları medya ile ilgili üretim yapmaya hizmet edecek şekilde hazırlamak için çok sayıda yatırım yapıldı.

Bu mekanizmaların yeni yılın başında tamamen hazır hale geldiği ve üretim süreci mekanizmalarının önemli bir bölümünü kalkındırdığı söylenebilir.

2022 yılı medya endüstrisindeki beşinci eğilim, gerek içeriğin hazırlanmasında, gerek yayın ve dağıtımında olsun, bu yapay zeka mekanizmalarının artan rolüne odaklanacak.

Bu durum sektörde insanların çalışma fırsatını azaltabilir. Ancak özellikle yapay zekanın büyük verilerin işlenmesi, olaylara ayak uydurabilme ve gerçekleri sanal olarak organize etme gücünden ötürü sektöre daha fazla canlılık, yenilik ve üretim yoğunluğu getirecek.


Görünen o ki, teknik ve eylemsel nitelikteki gelişmeler, değişimler ve yeni çalışma biçimleri ile endüstrinin geleceğine hükmediyor.

Bununla birlikte 2022 yılında endüstrinin tanık olacağı altıncı eğilim güven, doğruluk ve tarafsızlık sorularını yanıtlamaya ve yalan yanlış haberler, popülist eğilimler, nefret söylemleri ve özgürlüklere getirilen kısıtlamaların getirdiği zorluklar ile mücadele etmeye yoğunlaşacak.

Mevcut göstergeler, 2022 yılının medya endüstrisi için güven ve tarafsızlık seviyelerini artıran ve yalan, nefret ve kamu önceliklerinin aşırı derecede manipüle edilmesi eğilimlerine direnen bir yol izleme gücü açısından kritik bir sınav olacağını gösteriyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU