Myanmar darbesinin ardından Güneydoğu Asya'da uyuşturucu ticareti patlama yaptı

Altın Üçgen bölgesinde uyuşturucu ele geçirme vakaları tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Myanmarlı yetkililer ele geçirilen uyuşturucu maddeleri yakarak imha ediyor (Xinhua/U Aung)

Myanmar'da bu yıl şubatta gerçekleşen askeri darbenin ardından Güneydoğu Asya'daki uyuşturucu ticareti tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Myanmar, Laos ve Tayland sınırının buluştuğu ve Altın Üçgen olarak anılan bölgedeki yasadışı uyuşturucu ticaretinde Aung San Suu Çii yönetiminin devrilmesinden bu yana patlama yaşanıyor. 

Altın Üçgen bölgesine yaklaşık 128 kilometre uzaklıkta dünyanın en fazla metamfetamin üreten bölgelerinden biri olan Myanmar'ın Şan eyaleti yer alıyor. 27 Ekim 2021'de yapılan burada gerçekleştirilen baskında 1,5 ton kristal metamfetamin, 55 milyon "çılgın ilaç" olarak da bilinen yaba tableti ele geçirilmişti. Bu, Asya tarihinin en büyük uyuşturucu baskını olarak kayıtlara geçti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yıllardır uyuşturucu ticaretinin yapıldığı bölgede Myanmar ordusunun darbe yapmasıyla uyuşturucu madde alışverişi daha vahim bir hal aldı. Zira darbeden sonra yaşanan sivil huzursuzluk ordu ve polis mensuplarının dikkatini eylemlere yöneltmesine neden oldu. Myanmar'da haziran sonuna kadar 4 bin 700'den fazla darbe karşıtı gösterinin gerçekleştiği bildirildi. Sınırlarda oluşan güvenlik boşluğuysa uyuşturucu tacirleri için gerekli alanı sağlamıştı. 

"Uyuşturucu kaçakçılığındaki artış doğrudan darbeyle ilintili"

Sınırdan geçmeden önce yakalanması gereken muazzam düzeylerdeki uyuşturucular çatlaklardan sızarak Asya-Pasifik'in pazarlarına akıyor. 

27 Ekim'deki baskından iki gün sonra, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Güneydoğu Asya bölge temsilcisi Jeremy Douglas, VICE World News'e verdiği demeçte bu tarihi olayın yönetim ve asayişteki gözle görülür bozulmadan kaynaklandığını söylemişti. Douglas, Asya'daki uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetlerindeki gözle görülür artışın doğrudan darbeyle bağlantılı göründüğünü de sözlerine eklemişti. 

Sivil toplum kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'nun (ICG) kıdemli Myanmar danışmanı Richard Horsey ise bu duruma dair şu ifadeleri kullanıyor:

Ordu ve polis, kararlı direniş hareketini bastırmaya odaklanmış durumda ve uyuşturucu sorunlarına daha da az dikkat ediliyor. Suç örgütleri ve milisler, uyuşturucu üretimini artırma fırsatını yakaladı. 

En azından hazirandan bu yana Tayland, Laos, Kamboçya ve Malezya'da ve ayrıca Filipinler ve Endonezya gibi daha uzak ülkelerde el geçirilen maddelerin miktarı gözle görülür şekilde arttı. Malezya'nın narkotik suç dairesi eylül itibarıyla değeri 180 milyon doları (yaklaşık 3,2 milyar TL) aşan yasadışı madde ele geçirmişti. Bu 2020'nin tamamına kıyasla yüzde 150'lik bir artış anlamına geliyordu. 

Tayland da benzer şekilde rekor seviyelere ulaşırken, Laos sınırları içinde bu yıl geçen yıla kıyasla 6 kat daha fazla metamfetamin ele geçirildi. Büyük çaplı operasyonlar aralıkta da sürdü. 

 

AFP5.jpg
Güneydoğu Asya'da son yıllarda ele geçirilen hem tablet hem de kristal formundaki metamfetaminlerde patlama yaşandı (AFP)

 

Tayland polisi bu ay 5,6 milyon yaba tableti, 2,6 milyon hap ele geçirdi. Endonezya polisi de 100 kilogramlık kristal metamfetamin ele geçirdi. 

Jeremy Douglas'a göre bu uyuşturucuların neredeyse tamamının kökü tek bir kaynağa uzanıyor: Şan eyaletinin engebeli ormanları ve sınır kasabaları.

Etnik çatışmalar uyuşturucu ticaretiyle finanse ediliyor

Darbeden sonra daha kötü bir hal alsa da Myanmar'ın uyuşturucu geçmişi eskiye dayanıyor. 1950'lerden bu yana ülke dünyanın en büyük afyon üreten bölgelerinden biri ve Afganistan'dan sonra ikinci en büyük küresel uyuşturucu kaynağı olmaya devam ediyor.

Bu üretimin büyük bir çoğunluğu da Myanmar'ın en büyük idari birimi olan Şan'da gerçekleştiriliyor. Şan eyaleti, birbirleriyle silahlı çatışma halinde olan etnik gruplara da ev sahipliği yapıyor. Bu etnik milislerin çoğu, Shan'ın dağlık bölgelerinde yasadışı maddeler toplayan ve üreten çeşitli suç örgütleriyle birlikte hareket ederek mücadelelerini uyuşturucu kaçakçılığıyla finanse ediyor.

 

 

Son yıllarda bu gruplar metamfetamin üretimine odaklanmasıyla afyon üretiminin miktarı azaldı. Bu nedenle 2015'ten bu yana Myanmar'da haşhaş ekimi her yıl azalırken metamfetamin üretimi ve kaçakçılığı arttı.

 

 

Kristal metamfetamin miktarında 5 yılda yüzde 667 artış 

2015 ve 2019 arasında Myanmar yetkililerinin ele geçirdiği metamfetamin tabletlerinin sayısı iki kattan fazla, 2020'deyse üç kattan fazla arttı.

Benzer şekilde, 2020'de ele geçirilen kristal metamfetamin miktarı 2015 seviyelerine göre yüzde 667 artış gördü.

UNODC haziranda Asya-Pasifik bölgesinin uyuşturucu ticaretinin değerinin 30,3 milyar ile 61,4 milyar dolar (yaklaşık 540 milyar ile 1 trilyon TL) arasında olduğunu belirtmişti. Ticaretin çoğuysa Altın Üçgen'deki üretim alanlarına uzanıyor. 

Şubat darbesinin ardından Myanmar ekonomisi çöktü, para birimi en az yüzde 60 değer kaybetti ve orduyla halk arasındaki ilişkiler giderek daha kırılgan bir hal alıyor. Bununla birlikte temel devlet hizmetleri de durma noktasına geldi.

Myanmar'da hem politik hem de ekonomik istikrarsızlık devam ederken uzmanlar uyuşturucu ticaretinin gelecek dönemde artacağını düşünüyor. 

 

Independent Türkçe, Vice News, VOA News

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU