Şarkul Avsat’ın haberine göre, Kültür Bakanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan’ın himayesinde düzenlenen Diriye Çağdaş Sanat Bienali’nin açılışına, Kültür Bakanlığı Kültürel İşler ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu ve Diriye Bienali Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Rakan et-Tuk ile Diriye Bienali Vakfı CEO’su Aya el-Bekri de katıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Açılış törenine bine yakın yerel ve uluslararası sanatçı, aydın ve gazeteci de katılım gösterdi.
Rakan et-Tuk yaptığı açılış konuşmasında, ülkenin ilk çağdaş sanat bienaline ev sahipliği yapmasının olağanüstü bir başarı olduğunu söyledi.
Bienalin sanat ve yaratıcılığın en iyi ürünlerinin sergilendiği bir platform olmasının önemine dikkat çeken Tuk, ülkenin kültürel sahnesinin 2030 Vizyonu kapsamında yaşamakta olduğu niteliksel dönüşümlerle uyumlu olacak şekilde tasarlandığını dile getirdi.
Diriye Bienali Vakfı CEO’su Aya el-Bekri ise, Suudi Arabistan'ın çeşitli alanlarda niteliksel bir sıçramaya tanık olduğunun altını çizdi.
Çin’deki Çağdaş Sanat Merkezi (UCCA) Direktörü ve CEO’su Philip Tinari’nin liderliğindeki uluslararası küratörlerle yapılan ortaklığın Bienal’in ilk düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığını söyleyen Bekri şu ifadeleri kullandı;
Diriye Çağdaş Sanat Bienali, Suudi Arabistan’daki kültürel ve yaratıcı sahne hakkında bilgi edinmek ve sanatsal topluluklarla iletişim kurmak için küresel bir pencere olmayı hedefliyor.
Uluslararası sanatçıların eserleri de yer alıyor
Bekri, Bienal’de, 27 yerel sanatçının imzasını taşıyan 40’tan fazla eserin yanı sıra uluslararası sanatçıların eserlerinin de yer aldığını dile getirdi.
Bienal’in küratörü Binari ise şunları söyledi:
Bienal, çağdaş Suudi sanatını zengin bir diyalog içinde sunmayı hedefliyor. Bizi katılımcı sanatçılarla buluşturan bu eşsiz deneyim için minnettarız. 29 yeni eseri sanatseverlere sunmanın heyecanını yaşıyoruz. Bienal’de yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlamayı dört gözle bekliyoruz ve bunun ülkedeki uluslararası çağdaş sanatla daha derin bir etkileşimi teşvik edeceğini umuyoruz.
27’si yerel olmak üzere, dünyanın dört bir yanından 64 sanatçının eserlerini bir araya getiren Diriye Çağdaş Sanat Bienali, 11 Aralık 2021-11 Mart 2022 tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.
Bienal, Nehri Geçmek, Deneysel Koruma, Çevresel Düşünme, Halka Açılmak, Yeni Cesur Dünyalar ve Maneviyata Dair isimli altı bölümden oluşuyor.
Diriye Çağdaş Sanat Bienali, Diriye Bienali Vakfı ile işbirliği içinde Ithra Sanat Ödülü’nün törenine de tanık olacak.
Diriye Bienali Vakfı, ayrıca Aya ve Raneem Sanat Danışmanlığı Şirketi ile işbirliğiyle, bienal etkinlikleri kapsamında bir dizi genel kültür programı da düzenleyecek.
Programlar, üç aylık bir süre boyunca kültürel ve yaratıcı deneyime sahip olmak isteyen yerel ve uluslararası ziyaretçilere açık olacak.
Bienal’de, 1940’lar ve 1990’lar arasında doğan farklı kuşaklardan sanatçıların eserleri yer alıyor. Söz konusu eserler resim, heykel, film ve sahne sanatlarından oluşuyor.
Bienal ile gezegen üzerindeki insan etkisinin boyutuna odaklanan, mevcut çağa kadar birçok ana tema ele alınıyor.
Etkinlik ile uluslararası sanatçıları birleştirecek diyaloglar başlatılması amaçlanıyor.
Şarkul Avsat