MÜSİAD Başkanı Asmalı: Kurdan etkilenmiyorum diyen sanayici doğru söylemiyor

İthalatı özendirmeyen, ihracatı destekleyen kur seviyesinin önemli olduğuna dikkat çeken MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, ancak piyasanın son dönemde çok fazla dolarize olduğunu, mevcut kur seviyelerinin çok yüksek kaldığını vurguladı

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, kurda yaşanan artışların bir nedeninin de kamu ve özel sektörün en yüksek borç ödemesinin kasım ayında gerçeklemesi olduğunu söyledi / Fotoğraf: Twitter @MahmutAsmali

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, kurun ithalatı özendirmeyen ihracatı destekleyen seviyede olmasını önemli bulduklarını belirtirken, şu an ki kur seviyelerinin çok yüksek olduğun, hiçbir sanayicinin bundan memnun olmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

MÜSİAD Başkanı Asmalı ve yeni yönetim kurulu üyeleri DÜNYA gazetesini ziyaret etti.

Görüşmede yeni dönemdeki hedef ve vizyonlarını paylaşan Asmalı, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İthalatı özendirmeyen, ihracatı destekleyen kur seviyesinin önemli olduğunu, bu konuda hükümetin ekonomi yönetim anlayışını desteklediklerini söyleyen Asmalı, şu anki kur seviyesinin ise çok yüksek olduğunu söyledi. Piyasanın çok fazla dolarize olduğuna dile getiren Asmalı, "Kurlardan etkilenmiyorum diyen sanayici, doğru söylemiyordur" dedi.

"Dış borç ödemeleri de kuru artırdı"

Kurların öngörülebilir olmasının önemine dikkat çeken Asmalı, "Bir iş adamının 2-3 ay sonra dövizin ne olacağını ne kadar artacağını biliyor olması lazım. Kur grafiği yüksek tansiyon grafiği gibi olmamalı. İnsanları en çok rahatsız eden bu. Fiyatlayamama sorunu oluşuyor, maliyetler öngörülemiyor. Bu sefer ticarette sıkışma oluyor" ifadelerini kullandı.

Asmalı, ayrıca kurda yaşanan artışların çok dile getirilmeyen bir nedenini de kamu ve özel sektörün en yüksek borç ödemesini kasım ayında gerçekleşmesi olarak gösterdi. Kasımda 8 milyar dolarlık dış borç ödendiğini kaydeden Asmalı, aralıkta da yaklaşık 5 milyar dolarlık bir dış borç ödemesi olacağını, ocak ayı itibariyle kurun ateşinin düşmesini beklediklerini dile getirdi.

"Siyasi hesaplardan bağımsız olduğunu düşünemeyiz"

Türkiye'nin bu yılki büyüme performansının gayet iyi olduğunu, kötü giden bir şey görmediklerini söyleyen Asmalı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz ile ilgili son günlerde yaptığı neredeyse her açıklama sonrasında kurda yaşanan hareketliliğin normal olmadığını belirtti. Asmalı, "Bunda 2023 seçimlerinin de etkisi olduğunu düşünüyorum. Siyasi hesaplardan bağımsız olduğunu düşünemeyiz" dedi.

"Yanlışı söylemek vazifemiz"

"Yüksek faiz ve düşük kur ile geçmiş yıllarda ülkemiz adeta soyuldu" diyen Asmalı, şu an hükümetin yürüttüğü ekonomi politikasının çok net olduğunu, MÜSİAD olarak da bunu desteklediklerini vurguladı. Çözüm beklenen konularda sadece eleştirerek hareket etmenin doğru olmadığını söyleyen Asmalı, "Hep eleştiriyoruz. Ama önce olumlu mesajlar verip taleplerimizi dile getirsek daha iyi olur düşüncesindeyiz. Biz MÜSİAD olarak Cumhurbaşkanı ya da bir kamu temsilcisiyle görüştüğümüzde koltuğumuzun altında dosyalarla gidiyoruz. Eğer bir yanlış gördüysek burada yanlış var deriz. Eğer yanlışları söylemezsek vazifemizi yapmamış oluruz. Ama olumlu gördüklerimizi de söylemek zorundayız" ifadelerini kullandı.

"Müthiş bir fırsatın arifesindeyiz"

Türkiye'nin Avrupa'ya üretim ve lojistik anlamında büyük avantajı olduğunu kaydeden Asmalı, omicron varyantı nedeniyle yeniden kapanmaların yaşandığını, şu an Avrupa'nın talebi yavaşlasa da tüketimi hızlandığında yine önce Türkiye'den isteyeceklerini belirterek, "Müthiş bir fırsatın arifesindeyiz. Süreci iyi yönetirsek 2022'de bambaşka bir tablo çıkabilir" diye konuştu.

"Asgari ücret 4 bin TL olmalı"

Asgari ücret görüşmelerine de değinen Asmalı, MÜSİAD olarak asgari ücret tekliflerinin 4 bin TL olduğunu belirterek, "Eğer asgari ücret 4 bin TL olursa, o zaman zam oranı yüzde 41,55 oluyor. Biz diyoruz ki, bu zam oranının enflasyon oranı kadar olan kısmının ek maliyetini işverenler olarak biz ödeyelim. Kalan kısmını kamu yüklensin" diye konuştu.

"Kurumlar vergisi çok yüksek"

Konuşmasında kurumlar vergisine de değinen Asmalı, 2021 için yüzde 25 olarak belirlenen kurumlar vergisinin çok yüksek olduğunu, 2022 yılında yüzde 23'e düşecek olsa da bu oranın yine de çok yüksek olduğunu, idealinin yüzde 19 olması gerektiğini ifade etti. Asmalı, yüksek oranlı kurumlar vergisinin kayıt dışılığı artıracağını, bu nedenle bir indirime ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Avrupa'da EXPO düzenleyecek

Çeşitli bölgelerde MÜSİAD Ticaret Ofisi (MTO) kuracaklarını dile getiren Asmalı, pilot şehir olarak Gaziantep'in belirlendiğini, Gaziantep'in yurt içi üyelerle ticaretini geliştirmek ve buradaki şirketleri yurt dışındaki üyeler ve başka ticari yapılar ile eşleştirmek istedikleri bilgisini verdi. Asmalı'nın verdiği bilgiye göre, en önemli projelerden biri de Avrupa'da bir MÜSİAD EXPO'nun düzenlenmesi. 2022'de Bir Avrupa ülkesinde MÜSİAD EXPO'nun ilkinin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU