İstanbullular yeni büyükşehir belediye başkanını seçmek için sabah saat 8'den itibaren oy kullanmaya başladı.
31 Mart seçimlerindeki sandık seçmen listeleri, yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimde de kullanılıyor.
Bu seçim yenileme seçimi niteliğinde olduğu için bu süreçte 18 yaşını dolduranlar ve askerden gelenler oy kullanamayacak.
İstanbul'un 39 ilçesinde, 62'si cezaevi, 156'sı seyyar olmak üzere 31 bin 342 sandıkta, 10 milyon 560 bin 963 kişi oy kullanacak.
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için de tüm ilçelerde seyyar sandıklar oluşturuldu.
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, 18 Haziran 2019'da yapılan sandık seçmen listelerindeki güncelleme sonucunda, 20 bin 63 asker, 8 bin 93 hükümlü, 3 bin 970 kısıtlı seçmen, 12 bin 518 ölü, 208 vatandaşlıktan çıkan kişi olmak üzere, toplam 44 bin 852 kişiye "oy kullanamaz" şerhi yazıldı.
Müdürlükçe, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri için seçmen listelerindeki son güncelleme 23 Mart 2019'da yapılmıştı. Bu tarihteki çalışmada, 13 bin 712 asker, 663 kısıtlı seçmen, 8 bin 639 ölü, 151 vatandaşlıktan çıkan kişi olmak üzere toplam 23 bin 165 kişiye listelerde "oy kullanamaz" şerhi yazılmıştı.
Böylelikle seçmen listelerinde "oy kullanamaz" şerhi yazılan kişi sayısı toplam 68 bin 17 oldu.
Seçmenin dikkat etmesi gerekenler
YSK'nın yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı seçiminin iptaline karar vermesi nedeniyle seçmenin önüne sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası var.
Seçmenin oyunu nerede kullanacağı seçmen bilgi kağıtlarında yer alıyor. Ancak seçmenler bu kağıt olmadan da YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet aracılığıyla veya seçmen sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yeri ve sandık numarasını öğrenebilir ve oyunu kullanabilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Oy verme saatine de dikkat etmek gerekiyor. Ancak oy kullanmak için sıradayken süre dolması durumunda beklemeye devam edilmesi gerektiği belirtiliyor. Çünkü bu seçmenler de başkan tarafından sayıldıktan sonra oylarını kullanabilir.
Seçmen oy kullanmaya giderken yanında mutlaka, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının bulunduğu resmi kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi bulundurmalı.
Sandık kurulu görevlisi tarafından seçmenin kimlik kontrolü yapıldıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene verilecek. Seçmen bu belgelerle oy kullanma kabinine giderken yanında cep telefonu, fotoğraf makinası gibi elektronik cihazla bulunduramaz.
31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin YSK tarafından iptal edilip yenilenmesine karar verildiği için, yenilenen İstanbul seçiminde sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına ait oy pusulası olacak. Burada seçmenin dikkat etmesi gereken, oy pusulasının yırtık, işaretli veya yazılı olmaması.
"TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Ayrıca, birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey konulmaması gerekiyor. Aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
Oy verme kabininde bulunan seçmenin ise makul bir süre burada bulunması gerekiyor. Normal süreden fazla içerde kalan seçmenler kurul başkanı tarafından uyarılacak, uyarıyı dikkate almayanlar görevliler tarafından çıkarılacak.
En son aşamada ise oy kullanan seçmenin sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yeri imzalaması gerekiyor.
Ayrıca yetkililer, sandık başında oy kullanırken ve oy pusulasının fotoğrafının çekilip sosyal medyada paylaşılmasının kanuna aykırı olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Bu tür kişiler için 250 lira idari para cezası bulunurken, yasanın 130'uncu maddesine göre de 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilir.
Independent Türkçe