Haftada bir gün 2 saat fazla mesai yapmak felç riskini üçte bir oranında artırıyor

Araştırma kapsamında 16 sene boyunca 143 bin 592 kişi düzenli takip edildi

Türkiye'de ortalama haftalık çalışma saati 47,7 iken İngiltere’de 42 saat / Fotoğraf: Reuters 

Haftada bir gün fazladan 2 saat çalışanların felç geçirme oranının uzun saatler çalışmayanlara göre 3 kat fazla olduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışma kültürünün kişilerin kalp ve damar sağlığına etkisini inceleyen bilim insanları, yılda en az 50 gün 10 saat ve üzeri çalışanların felç geçirme oranının daha yüksek olduğunu buldu.

Kronik olarak 10 yıl ve üzerinde daha uzun saatler çalışanların yüzde 45’lik bir oranla bu riskle daha çok karşı karşıya olduğu belirtildi.  

Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Enstitüsü’nden (Inserm) çalışmanın baş yazarı Dr. Alexis Descatha, “Bir klinisyen olarak, hastalarıma daha verimli çalışmalarını tavsiye ediyorum ve kendim de bu öneriye uymaya çalışıyorum” dedi.

Araştırma kapsamında 2002’den beri düzenli olarak takip edilen 18-69 yaş arası 143 bin 592 kişiye yaşam tarzı anketleri düzenlendi ve bunlarla röportaj yapıldı.

Türkiye, Avrupa’da haftalık çalışma saatinin en uzun olduğu ülke

Araştırmaya göre, İngiltere’de kişiler haftada ortalama 42 saat, Fransa, İtalya ve Belçika’da 39 saat ve Danimarka’da 37 saat çalışıyor.

OECD'nin 2018’te yayımladığı verilere göreyse, Türkiye haftada ortalama 47,7 saat ile Avrupa ülkeleri arasında çalışma saatinin en uzun olduğu ülkeler sıralamasında birinci.   

Fransa'da mesai saati dışında e-mail yok

Fransa’da çalışanların bazı özel haklara sahip olduğu da biliniyor. Buna göre şirketler, çalışma saatleri dışında çalışanlarının e-maillere cevap vermesi ve diğer işlerle uğraşmasını talep edemiyor.

Stroke adlı bilimsel yayında yer alan çalışmada, katılımcıların yüzde 29’unun uzun saatler çalışan kapsamına girdiği, yüzde 10’unun kronik şekilde uzun saatler çalıştığı ve araştırma başladığından bu yana yaşanan bin 224 felç vakası bulunduğu belirtildi.    

Araştırmanın sürpriz bulgularından birine göre, fazladan çalışmaya bağlı artan felç geçirme riski 50 yaş altı çalışanlarda daha yüksek.

Dr. Descatha, "Bu beklenmedik bir sonuç ve bu fenomen üzerine daha fazla çalışma yapılması gerekiyor" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU