150 yıllık kutunun içinden kayıp okyanus Paratetis'te yaşamış 33 yeni tür çıktı

"Müzelerde bekleyen hazinelerin tamamı keşfedilmedi; onları tanıyabilmemiz için uzmanlara ihtiyacımız var"

Kabukları bulunan deniz salyangozları, milyonlarca yıl önce okyanustaki biyo-çeşitliliğe ve iklim değişimlerine dair de fikir veriyor (Viyana Doğa Tarihi Müzesi)

Avusturya'daki Viyana Doğa Tarihi Müzesi'nin tozlu raflarında 150 yıl boyunca bekleyen bir kutudan tam 33 yeni salyangoz türü çıktı.

Müze yetkilileri kutudaki deniz salyangozlarının incelenmeye devam ettiğini aktarırken, araştırmacılar içlerinden birine ülkenin başkenti Viyana'dan esinlenerek Mitrella viennensis adını verdi.

Yetkililer kutudan çıkan kabukluların üçte birinin henüz ayrıntılı incelenmediğini aktardı. İncelemenin sonunda yeni türlerin hepsine birer isim verilecek.

Söz konusu deniz salyangozlarının 15 milyon yıl önce yaşadığı tespit edildi. Uzmanların aktardığına göre milyonlarca yıl önce bugünkü Viyana'yı kaplayan Paratetis Okyanusu'nun deniz çayırları, bu hayvanların eviydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tropikal Paratetis Okyanusu, Viyana'dan Kafkasya'ya kadar uzanıyordu. Mercan resiflerinin geliştiği okyanusta yüzlerce farklı deniz kabuklusu, mercan ve balık yaşıyordu. 

Okyanus yaklaşık 5 milyon yıl önce kademeli olarak sığlaşmaya başladı. Bugün o okyanustan geriye Karadeniz, Aral Denizi, Hazar Denizi, Urmiye Gölü gibi su kütleleri kaldı.

Kayıp okyanus diye anılan Paratetis'te yaşayan canlıların kalıntıları ise modern yerleşim yerlerinin altında büyük oranda kayboldu.

Ancak Viyana Doğa Tarihi Müzesi'nden araştırmacıların, Avusturya'yı kapsayan okyanusta yaşamış salyangozlara dair daha fazla bilgi edinmek için tasarladığı proje sayesinde Paratetis'e ait birçok hayvanın kalıntısı yeniden keşfediliyor.

Aralarında 33 yeni türün tespit edildiği salyangoz kalıntıları, 19. yüzyılda, bölgede yüzlerce taş ocağı ve kum havuzunun işletildiği sırada bir araya getirilmişti. Salyangozlar 1889'da açılan müzeye teslim edilmiş ve yaklaşık 150 yıl boyunca uzmanlar tarafından incelenmeyi beklemişti.

Müzenin Jeoloji ve Paleontoloji departmanlarının başkanı Mathias Harzhauser, "Araştırmamız, geçmişteki ve bugünkü biyoçeşitliliği kayıt altına almada bilimsel koleksiyonların önemini açıkça gösteriyor" diye konuştu:

Müzelerde bekleyen hazinelerin tamamı keşfedilmedi; onları tanıyabilmemiz için uzmanlara ihtiyacımız var.

 

Independent Türkçe, Newsweek

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU