Bilim insanları, uzak yıldız sisteminde dünya dışı radyo sinyalleri arıyor

Gökbilimciler uzaylı yaşamına ait sinyaller bulamadı ama araştırma, gelecekte buna ulaşabilecek teknikleri iyileştirmeye yardımcı oldu

TRAPPIST-1 sisteminin, TRAPPIST-1f isimli gezegene yakın bir noktadan nasıl görünebileceğinin çizimi (NASA/Jet İtki Laboratuvarı-Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü)

Bilim insanları, uzaylı teknolojisine dair izler bulmak için bir yıldız sistemini daha 28 saat boyunca taradı.

TRAPPIST-1 sisteminde bu türdeki en uzun aramayı gerçekleştirmelerine rağmen herhangi bir iz bulamadılar. Ancak araştırmacılar bu çalışmanın, gelecekte bir noktada dünya dışı sinyaller bulmamızı sağlayabileceğine inanıyor.

TRAPPIST-1, yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıktaki soğuk bir kırmızı cüce yıldız. Çevresindeki gezegenlerin uzaylıları bulmak için araştırmamız gereken temel bölgelerden biri olduğu düşünülüyor çünkü çok fazlalar ve koşulları yaşama elverişli olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, bunun gibi bir yaşama işaret eden radyo sinyalleri bulma girişiminde, Allen Teleskop Dizisi'yle sistemi 28 saat boyunca taradı. Gezegenlerin birbirinin önüne geçmesiyle aralarında gönderilen radyo sinyallerinin saptanabileceği anlar yaratan karşılıklı örtülmelere odaklandılar.

Ekip milyonlarca potansiyel sinyal buldu ve aralarından 11 bin tanesinin detaylı analiz için iyi adaylar olduğuna karar verildi. Yaklaşık 2 bin 264 sinyal, gezegenlerin karşılıklı örtülme aralıkları sırasında oluşmuştu.

Ancak araştırmacılar, sinyallerden hiçbirinin insan dışı kaynaklardan olmadığını saptadı.

Bilim insanları yine de bunun gelecekte uzaylı yaşamı keşfedebilecek bir sistem için iyi bir test olduğunu umuyor. Bu, kullanılan yöntemlerin iyileştirilmesini ve sinyalleri nerede, ne zaman takip etmek gerektiğiyle ilgili odağı sınırlandırmayı da sağlayacak.

Penn State Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi ve araştırma görevlisi olan Nick Tusay "Bu araştırma, uzaya gönderdiklerimize benzeyen radyo sinyallerini tespit etmeye yaklaştığımızı gösteriyor" dedi.

Çoğu araştırma, sinyallerin radyo işaretçilerindeki gibi bir amacı olduğunu varsayıyor çünkü alıcılarımızın, istemeden gönderdiklerimiz dışındaki minimum verici gücüne karşı sınırlı hassasiyeti var. Ancak gelecekteki Square Kilometre Array (SKA) gibi daha iyi ekipmanlarla, yakın zamanda uzay aracıyla iletişim kuran bir uzaylı uygarlığının sinyallerini tespit edebilecek duruma gelebiliriz.

Çalışma, The Astrophysical Journal isimli akademik dergiye kabul edilen bir makalede yer alıyor ve halihazırda "A Radio Technosignature Search of TRAPPIST-1 with the Allen Telescope Array" (Allen Teleskop Dizisiyle TRAPPIST-1'de Radyo Teknosinyal Araştırması) ismiyle, internette bir ön baskıyla erişime açık.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU