Altı hafta çalışıp bir sent maaş alan garson isyan etti

"Çalıştığınız işletmeyi suçlayın, müşteriyi değil. Başka ülkelerde kimsenin bahşiş bırakması gerekmiyor çünkü işletmeler yaşanabilir bir maaş ödüyor"

Garsonun TikTok üzerinden paylaştığı maaş çeki sosyal medyada farklı tepkiler aldı (TikTok/lvndsmac)

Bir garsonun 6 haftalık çalışmanın ardından aldığı bir sentlik maaş çekini gösteren TikTok videosu viral oldu ve platformda tartışma başlattı.

Servis sektöründeki birçok çalışan ve garson bahşişlerine ek olarak temel maaş alır. ABD'de bahşiş verilen çalışanlar için federal asgari ücret saatte 2,13 dolar (yaklaşık 21 TL). Bahşiş almayan çalışanlar içinse bu ücret saatte 7,25 dolar (yaklaşık 70 TL).

TikTok kullanıcısı, videonun başlığında "Bir sentle ne b** yiyeceğim ben Steven!!!" diye yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Videoda, "Bir garsonun hayatı ... Bu 6 haftalık 'maaş'. Garsonlarınıza bahşiş bırakın!!!" ifadeleri yer aldı. Video şu ana dek 1,8 milyon kez izlendi. Videoya yorum yapanlar iyi bahşiş bırakmaları için müşterilere mi, yoksa daha iyi ücret ödemeleri için işverenlere mi baskı yapılması gerektiğini tartıştı.

En beğenilen yorumlardan birinde, "Ben her zaman bahşiş bırakıyorum ama restoranların size bahşiş vermesi lazım" ifadeleri yer aldı.

Başka biri de "Çalıştığınız işletmeyi suçlayın, müşterileri değil. Başka ülkelerde kimsenin bahşiş bırakması gerekmiyor çünkü işletmeler yaşanabilir bir maaş ödüyor" diye yazdı.

Natalie adlı kullanıcıysa, "Bahşiş almadığınız sürece size ödeme yapılmayacağını bildiğiniz bir işte çalışmayın. Faturalarını ödeyebilesin diye sana bahşiş bırakmak için 50 saatten fazla çalışmak bizim sorumluluğumuz değil. Maaşı daha iyi bir iş bul" yorumunu yaptı.
 


Bir başkası da "Evet, hizmet vermek bahşiş gerektirir, anlıyorum, ama neden bir restoranda çalışırsın ki?" diye yazdı.

Bahşişe bel bağlamak zorunda olmadığın gerçek bir iş bul.

Diğer kullanıcılar bahşiş verilmesi gerekmediğini düşünenlerin cahil olduğunu öne sürerken, yorum yapanlardan biri de bazı restoranların bahşişleri mutfak personeliyle paylaştığını belirtti.

Emily adlı bir kullanıcı, "Bu yorum bölümüne gülüyorum!" diye yazdı.

Bu kadar cehalet ve bencillik… Size gerçekten hizmet ediyorlar ve sizin bahşiş bırakacak saygınız yok mu?

Başka bir TikTok hesabı sahibiyse, "Garsonların satışların belli bir yüzdesini mutfağa ve bara bahşiş olarak bırakması gerektiğini anlamıyorlar. Bahşiş bırakmazsanız, garsonlarınız size yemek yiyin diye para vermiş oluyor" diye yazdı.

Bir kullanıcı da "Bu yorumlar - çok öfkelendim" ifadelerini kullandı.

'Daha iyi maaş veren bir iş bulmak için yeterince akıllı değil' mi? Hadi oradan. Siz gördüğüm en fazla sınıf ayrımcılığı yapan kişilerdensiniz.

Emily Maxey de şunları ekledi: 

'Bahşiş vermek benim işim değil' deyip sonra da tüm restoranlar eksik elemanla çalışınca sinirlenmeyin.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU