Yeni bir araştırmaya göre dev dişsiz balinaların sayısı ve haliyle bunların dışkılarının miktarındaki azalma, hem okyanus ekosistemi hem de küresel iklim krizi için önemli sonuçlar doğurdu. Bu nedenle dışkı miktarının giderek azalması, bilim insanlarını endişelendirdi.
Boyutları 6 metreden 30 metreye kadar çeşitlilik gösteren ve mavi balinalar da dahil olmak üzere birçok türü bünyesinde barındıran bu deniz memelilerinin laboratuvar ortamında incelenmeleri ve esaret altında tutulmaları fiziksel zorluklar nedeniyle mümkün olmuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu nedenle bilim insanları, şimdiye dek bu balinaların beslenme alışkanlıklarına dair kısıtlı bilgi edinebilmişti. Ancak 10 yıldan uzun süren ve üç okyanustaki 7 dişsiz balina türünün takibiyle gerçekleştirilen yeni araştırmada bu memelilerin düşünüldüğünden üç kat fazla yediği ortaya kondu.
Araştırma sonucunda bu balinaların aslında çok fazla kril tükettiği ve okyanusta daha fazla balina dışkısı biriktiği anlaşıldı.
Bulgular, 20. yüzyılda gelişen endüstriyel balina avcılığından, yani dişsiz balina nüfusunun azalmasından önce dünya okyanuslarının bazı kısımlarının bu hayvanların dışkısıyla dolu olduğunu ortaya koydu.
Hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan araştırmanın başyazarı Matthew Savoca, "Bu büyük balinaları mobil kril işleme tesisleri olarak düşünün" dedi:
Yüzgeçli veya mavi balinalar ticari bir uçak büyüklüğünde. Dolayısıyla, 20. yüzyılın ilk yarısında, yani balina avcılığından önce, Güney Okyanusu'nda bu tesislerden bir milyon tane daha vardı. Bu da daha çok dışkı ve gübre anlamına geliyor.
Araştırmanın ortak yazarı Nicholas Pyenson’a göre bulgular, balina popülasyonlarını eski seviyelere ulaştırmanın okyanusun bugün iklim krizi nedeniyle kaybettiği özellikleri geri getirebileceğini gösteriyor.
Faydasını görmek onlarca yıl alabilir. Ancak bu, büyük balinaların gezegenimizdeki büyük rolüne dair şimdiye kadarki en net okuma.
Ayrıca krillerle beslenen bu balinaların sayısının azalması, aynı zamanda kril sayısının da azalmasıyla sonuçlanıyor. Zira yeni araştırma, balinaların dışkısı, okyanus yüzeyine yakın fitoplanktonlara besin sağlıyor. Bu canlılar da krilleri besliyor.
Fitoplanktonlar, aynı zamanda dünyadaki oksijen kaynağının büyük kısmını da üretiyor. Bu nedenle araştırmacılar, dişsiz balina popülasyonlarını 1900'deki seviyeye çıkararak 215 milyon ton karbonu ortadan kaldırabileceklerini düşünüyor.
Pyenson, "Bulgularımız, balinaların küresel üretkenliğe ve karbon giderimine katkısının, tüm kıtaların orman ekosistemleriyle muhtemelen eşit olduğunu gösteriyor" diye konuştu:
Bu sistem hala orada ve balinaları iyileştirmek, kaybedilen ekosistemi eski haline getirebilir ve doğal bir iklim çözümü sağlayabilir.
Independent Türkçe, CNET, National Geographic
Derleyen: Çağla Üren