Polonya Parlamentosu, göçmenlerin Belarus sınırından yasadışı şekilde geçmesini önlemek için hazırlanan duvar projesini dün onayladı.
Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, tasarıya ilerleyen günlerde imza atacağını söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tahmini 353 milyon euroya (yaklaşık 4 milyar TL) mal olacak 5,5 metre yüksekliğindeki duvarın uzunluğunun 100 kilometreyi geçmesi hedefleniyor.
Duvarın yanı sıra kurulacak hareket detektörleriyle, sınıra 200 metreden fazla yaklaşılmasının engellenmesi planlanıyor.
Polonya, Danimarka ve Yunanistan gibi 12 ülke, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'ndan göçmenlere karşı AB sınırlarının "fiziki engellerle" güçlendirilmesini geçen günlerde talep etti.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB'nin düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik dikenli tel ve duvarlar için fon sağlamayacağını belirtti.
Ülkesinin "saldırı altında" olduğunu öne süren Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise duvarın Polonya'yı "korumak" için gerekli olduğunu ve Varşova'nın "kimseden yardım istemediğini" söyledi.
Bununla birlikte Almanya, komşusu Polonya'ya destek veriyor. Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Polonyalı mevkidaşı Mariusz Kamiński'ye bir süre önce gönderdiği mektupta sınırdaki önlemlere “tam destek” vereceklerini söyledi. Seehofer geçen günlerde duvarla ilgili gelen bir soruyu da "Sınırların korunması meşrudur" diye yanıtladı.
"Günde 500 göçmen geçmeye çalışıyor"
Ortadoğu ve Afrika'dan gelen binlerce göçmen ağustostan bu yana Belarus'tan Polonya'ya geçmeye çalışıyor. Yardım kuruluşları Polonya'nın ülkeye giren göçmenleri kitleler halinde geri gönderdiğini düşünüyor.
Günde 500 göçmenin Belarus sınırından kaçak yollarla geçmeye çalıştığını iddia eden Polonya, geçen haftalarda sınır muhafızlarına, kaçak şekilde ülkeye giren göçmenleri anında sınır dışı etme yetkisi veren yasa tasarısını onaylamıştı.
İnsan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler, bu düzenlemenin uluslararası hukuku çiğnediğini düşünüyor.
Göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için sınırda ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) de eleştirilerin odağı oldu. Zira OHAL, yardım kuruluşlarının göçmenlere hizmet vermesini ve basın mensuplarının bölgeye erişimini engelliyor.
Independent Türkçe, AFP, DW, BBC, AA, Cumhuriyet
Derleyen: Uğurcan Yıldız