Resmi ilanların gazetelerde yayınlanmasını engelleyen kanun teklifi geri çekildi

CHP’li Çakırözer, "1800 olan gazete sayısı 900'lere düştü. Tasarruf genelgesindeki gazetelerin gelirlerini yok eden düzenlemeyi de iptal edin" dedi

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 15. Maddesi geri çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Madde ile ilan yoluyla yapılan tebligatlarda alacağın tutarına bağlı olarak yerel veya ülke genelinde yayın yapan gazetelerde ilan verilmesi uygulamasının kaldırılması ve 36 bin TL'nin altındaki bir borcun mükellefler tarafından sadece vergi dairesine ödenebileceğini, duyuruların da kurulacak olan ilgili idarenin resmi internet sitesinden yapılacağı düzenlemesi getirilirken, madde muhalefetin ve gazeteci meslek örgütlerinin tepkisi üzerine geri çekildi.

"Genelgeyi de iptal edin"

Muhalefet ise Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi'ni hatırlatarak genelgedeki gazetelerin ilan gelirlerini kısan düzenlemenin de iptal edilmesini istedi.

CHP'nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM'de yaptığı konuşmada Tasarruf Genelgesi'ndeki kamu kurumlarına gazete alımını yasaklayan düzenlemenin de iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Kanun Teklifi'ndeki maddenin iptal edilmesiyle Anadolu basının sıkıntılarının ortadan kalkmadığını dile getiren Çakırözer, tasarruf genelgesiyle gazetelerin gelirlerinin kısıtlanmaya devam ettiğini söyledi.

Çakırözer, "Saraydan başka herkesin uyması istenen tasarruf genelgesi hâlâ yürürlükte. Bu genelgeyle kamu kurumlarının gazetelere abonelik ve ilan verme uygulamasına yasak getirilmiş durumda. Gazetelerin ilan gelirlerini yok eden genelgedeki bu hatadan da dönülmelidir" dedi.

"1.800'ü bulan yerel gazete sayısı 900'lere düştü"

Tasarruf Genelgesindeki düzenleme ile Anadolu'da gazetelerin gelir kaybı yaşadığını belirten Çakırözer, şöyle konuştu:

"Anadolu'nun dört bir yanında gazeteler gerçekten çok zor durumda. Sadece tasarruf genelgesi yüzünden şehirlerimizdeki her bir gazetenin sadece abonelik iptalleri nedeniyle yaklaşık 80-100 bin liralık gelir kaybı yaşanmakta. Son birkaç yıl içinde sayıları 1.800'ü bulan yerel gazete sayısı önce binlere, şimdi 900'lere düştü. Anadolu'nun pek çok yerinde artık, hafta sonu gazeteler çıkmıyor, sayfalar azaltıldı. Son iki yılda 1.500 yerel basın emekçisi işini kaybetti, çalışabilenler ise asgari ücret dahi alamamakta. Anadolu basını bitmek, batmak üzere"

"Uydu bedeli indirilsin"

Çakırözer, 100'e yakın yerel televizyon sayısının da 50'ye düştüğüne dikkat çekerken, bu düşüşte döviz üzerinden belirlenen uydu bedeli ödemelerinin etkili olduğunu söyledi.  Çakırözer, "Bugün yerel basının lehine olan bu olumlu uzlaşının devamı niteliğinde gazetelere yönelik abone ve ilan yasaklarının tasarruf genelgesi kapsamından çıkarılması, uydu ücretlerinde de mutlak surette indirim yapılması gereklidir" çağrısında bulundu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU