Milanolu keşişin yazıları deşifre edildi: Amerika kıtası, Kolomb'un keşfinden 150 yıl önce biliniyormuş

"Bu ülkede, devler dışında kimsenin inşa edemeyeceği kadar büyük taş levhalara sahip binalar var"

Birleşik Krallık merkezli Welcome Trust derneğinden alınan görselde Kolomb, cesaretsizliklerinden ötürü tayfasını uyarırken resmediliyor (Wikimedia Commons)

14. yüzyıldan kalan bir eseri yeniden analiz eden araştırmacılar, İtalyan denizcilerin Amerika kıtasını Kristof Kolomb'un keşfinden 150 yıl önce de bildiğini ortaya koydu.

Milanolu keşiş Galvaneus Flamma'nın kaleme aldığı 1345 tarihli bir belgeyi deşifre eden Latin edebiyatı uzmanı Profesör Paolo Chiesa, rahibin bugün Kuzey Amerika diye bilinen bölgeye atıfta bulunduğu pasajları ortaya çıkardı.

Profesörün aktardığına göre 2013'te keşfedilen bu eski makale, Cenovalı denizcilerin o dönemde Amerika kıtasını "Markland/Marckalada" diye adlandırdığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli dergi Terrae Incognitae'de yayımlanan analizde Galvaneus'un Dominikan tarikatına bağlı bir keşiş olduğu ifade edildi. Keşişin Latince eserleri, yaşadığı döneme dair ilk elden bilgi sahibi olunmasını sağladığı için önemseniyor.

Chiesa'nın analiz etti Cronica universalis isimli eserin, rahibin muhtemelen sonuncu yapıtı olduğu düşünülüyor. Yarım bırakılan eserde Cenovalı denizcilerin Grönland'ın batısında "devlerin yaşadığı" bir diyarı bildiği aktarılıyor.

Eserde, "Bu ülkede, devler dışında kimsenin inşa edemeyeceği kadar büyük taş levhalara sahip binalar var" ifadeleri yer alıyor:

Ayrıca yeşil ağaçlar, hayvanlar ve çok sayıda kuş var. Ancak hiçbir denizci bu topraklar ve özellikleri hakkında kesin bir şey bilemez.

Öte yandan Profesör Chiesa, Marckalada'nın o sırada yeni bir ülke olarak sınıflandırılmadığını belirtiyor. Zira profesöre göre eserde bahsedilen söylentiler, o dönemde bilimsel açıdan tutarlı olmaktan uzak ve belirsizdi.

The Times'a konuşan Chiesa, "Kolomb bu denizcilerin bildiklerini fark etmişse, bu bilgilerin onu keşfe çıkmaya ikna etmede rolü olabilir" dedi.

Kolomb'un Yeni Dünya'yı keşfi

Kendisi de Cenovalı bir denizci olan Kolomb, Asya'nın efsanevi zenginliklerine çıkan bir yol bulma umuduyla 3 Ağustos 1492'de İspanya'nın Palos limanından yola çıktı.

Nina, Pinta ve Santa Maria isimli üç gemiyle birlikte 100 kişilik bir mürettebat kuran Kolomb, Amerika'ya, yani gitmek istedikleri asıl noktadan çok uzağa varacakları keşfe böylece adım attı.

12 Ekim 1492'de gemiler bugünkü Bahamalar'da karaya çıktı ve ardından bugünkü Küba'yı gören Kolomb buranın Çin olduğunu sandı.

1493'te ikinci yolculuğuna çıkan kaşif bu kez kasıtlı olarak Yeni Dünya'ya döndü ve bugünkü Porto Riko'ya indi Kaşif bunun ardından iki sefer daha tamamladı.

20 Mayıs 1506'da hayatını kaybeden Kolomb, Amerika'ya gömülmeyi istese de İspanya'nın Valladolid kentine defnedildi.

 

Independent Türkçe, Phys.org, The Times, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU