Bilim insanları, Neandertallerin avlanma ve beslenme biçimlerini öğrenmek için yıllar süren, özgün bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sırasında uzmanlar, tıpkı bir Neandertal gibi mağarada avlandı.
Neandertallerin yaşadığı bölgelerde bulunan fosiller, modern insanın bu eski akrabalarının dağ kargası benzeri kuşlarla beslendiğini ortaya koymuştu.
Ancak modern teknoloji olmadan bu hayvanları nasıl kuş avladığı merak konusuydu.
Bu gizemi aydınlatmak isteyen bilim insanları, çareyi Neandertalleri taklit etmekte buldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İspanyol araştırmacılar, eski insanların kullanacağı türden meşaleleri temsil eden aydınlatmalarla söz konusu kuşların barındığı karanlık mağaralara girdi.
2002'de fon alan araştırmada bilim insanları yıllar içinde işbirliği ve ateşin yardımıyla bu kuşları tuzağa düşürüp yakalamanın hiç de zor olmadığını tespit etti.
Madrid'deki Ulusal Doğa Bilimleri Müzesi'nden ve araştırmanın yazarlarından Dr. Guillermo Blanco’ya göre bulgular, geceyi Neandertallerin de barınak olarak tercih ettiği mağaralarda geçiren dağ kargalarının avlandığını ortaya koydu.
Blanco, avın inceliklerini şöyle açıkladı:
Neandertaller bu kuşların gözlerini kamaştırmak, onları içeride tutmak ve sonunda yakalamak için ateşi kullanıyordu. Biz bu davranışlarını yeniden canlandırdık.
Frontiers in Ecology and Evolution isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın bir diğer yazarı, evrimsel ekolog Juan J. Negro, "Kıştan kışa, bazen de yazdan yaza o mağaralara gittik ve kuş yakaladık" diye ekledi:
Bazen 200 tane yakalardık. O geceler şanslı olurduk. Bazense yalnızca 10-15 tane yaklayabilirdik.
Araştırma ekibi, bu özgün deney sırasında Neandertallerin kendi imkanlarıyla erişemeyeceği hiçbir araç gereç kullanmadı.
12 kişilik ekipler halinde geceleri mağaralara gizlice giren araştırmacılar ellerinde yalnızca ip ağlar ve lambalar vardı.
Ekip, 70 tünek alanında yürütülen 296 denemede 5 bin 525 karga yakalamayı başardı. Ancak kuşlar her seferinde zarar görmeden doğaya bırakıldı.
Araştırmanın yazarlarından Dr. Antonio Sánchez-Marco, "Geceleri mağaralarda ateş benzeri bir yapay ışık kullanıldığında, kargaların Neandertallere karşı son derece savunmasız kaldığı sonucuna vardık" ifadelerini kullandı:
Gözleri kamaştığında kargaların dışarıya kaçmaya çalıştığını gördük. Bu durumda onları girişin karşısındaki ağlarla veya basitçe elle yakalamak mümkündü.
Independent Türkçe, CNET, EurekAlert
Derleyen: Çağla Üren