Araştırmacılar, modern insanların (Homo sapiens) Neandertal kuzenleriyle ilk kez ne zaman tanıştığını ve birlikte yaşamaya nasıl başladığını belirlemek için bir çalışma yürüttü.
Multidisipliner arkeolojik çalışmanın bulguları, bu buluşmanın yaklaşık 50 bin yıl önce İsrail'deki Necef Çölü'nde meydana geldiğini ortaya koydu.
Bulgulara göre modern insanın Neandertal komşularıyla ürediği bu dönem, Neandertaller kendisi öldükten sonra bile genlerinin aktarılmasını sağlamış olabilir.
İsrail Eski Eserler Kurumu'ndan Dr. Omry Barzilai, "İki insan türünün karşılaşmasının doğası neydi? Burada Neandertaller, modern insanla birleşerek doğal yollarla mı yok oldular, yoksa vahşi yollarla mı?" diye sordu.
Bu sorular önümüzdeki yıllarda biz araştırmacıları düşündürmeye devam edecek.
Eski Eserler Kurumu'nun basın açıklamasına göre bu, Ortadoğu'da iki tarih öncesi kültürün bir arada yaşadığına dair bilimsel yöntemlerle toplanmış ve analiz edilmiş kanıtlar sağlayan ilk çalışma oldu.
Barzilai'nin ve Weizmann Bilim Enstitüsü'nden Prof. Elisabetta Boaretto'nun imzasını taşıyan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
Bu, Necef'teki Neandertaller ve Homo sapienslerin bir arada yaşadığını ve büyük olasılıkla birbiriyle etkileşime girdiğini gösteriyor. Yani 'Afrika kökeni' teorisinin öne sürdüğü gibi sadece genetik melezlemeyle değil, aynı zamanda kültürel alışverişle de sonuçlandı.
Afrika köken teorisine göre, Homo sapiens 270 bin yıl kadar önce Afrika'da ortaya çıktı ve farklı zamanlarda ya Levant'tan (Türkiye'nin güneyini de kapsayan, Akdeniz'in doğu sahillerinde bulunan geniş bir araziyi tanımlamak için kullanılan coğrafi bölge) geçerek Avrasya'ya giden kuzey yolunu ya da Asya'nın uzak köşelerine giden güney yolunu kullandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
DNA kanıtları, modern insan gruplarının yaklaşık 60 bin yıl önce Afrika'dan Asya ve Avrupa'ya ve oradan da dünyanın geri kalanına göçünün, Neandertallerin ortadan kaybolmasına ve modern insan popülasyonu tarafından asimile edilmesine neden olduğunu gösteriyor.
Yeni araştırmada ise işte bu göç yolculuğunda insanın ilk önce Necef Çölü'ndeki Boker Tachtit isimli bölgeye ulaştığı ve Neandertallerle ilk etkileşime burada girdiği öne sürüldü.
Barzilai, "Boker Tachtit, modern insanın Afrika dışında ulaştığı bilinen ilk yerleşim yeridir" diye konuştu.
Hakemli bilimsel dergi PNAS'ta yayımlanan araştırmada yüksek teknolojili yeni yöntemler kullanıldı ve eski buluntular yeniden değerlendirildi.
Bu sayede araştırmacılar, söz konusu bölgede modern insanların, Neandertal yerleşimiyle eş zamanlı faaliyet gösterdiğine dair kanıtları başarıyla toplayabildi.
"Kazı alanının 50 bin yıl öncesine tarihlenmesi, modern insanın Necef'te aynı dönemde yaşadığını bildiğimiz Neandertal insanıyla aynı zamanda faaliyet gösterdiğini kanıtlıyor" diyen Barzilai, sözlerini şöyle sürdürdü:
Necef'te yaşarken iki türün birbirinin varlığından haberdar olduğuna şüphe yok. Boker Tachtit kazı alanındaki araştırmamız, insan evriminin zaman çizelgesine önemli bir referans noktası koyuyor.
Independent Türkçe, Jerusalem Post, Times of Israel
Derleyen: Çağla Üren