Londra Hayvanat Bahçesi'nde geceleri alkol ve canlı müzik eşliğinde düzenlenen etkinliklerin hayvanları “travmatize etme ve strese sokma” riski olduğu belirtiliyor.
Kurum yönetimi, sarhoş bir adamın kaplanın üzerine bira dökmesiyle 2015'te iptal edilen “cuma gecesi etkinliklerini” yeniden organize etmeye başladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hayvanların yaşam alanlarına yakın bir yerde yapılan stand-up, akrobasi gibi gösterilerin izlenebildiği bu etkinliklerin, hayvanları strese sokmasından endişe ediliyor.
Organizatörler, haziran ve temmuz boyunca her cuma düzenlenmesi planlanan “hayvanat bahçesi gecelerinin” her zamankinden daha fazla sayıda ziyaretçiyi yaban hayatına yaklaştıracağını dile getiriyor.
Cambazların, alkol servis eden bir barın ve canlı müziğin bulunacağı hayvanat bahçesine girmek için 19,95 pound (yaklaşık 150 TL) ödeyen ziyaretçiler etkinlikleri izlerken yemek yiyip sosyalleşebilecek.
Ancak organizasyona karşı çıkanlar etkinliklerin acımasız bir sömürü olduğunu belirterek hayvanat bahçesi yönetimini parayı hayvan refahına tercih etmekle suçluyor.
Kurumun günlük ziyaretçilerinden daha gürültülü olan bu kalabalığın, parti atmosferinin ve kargaşanın aslan, kaplan, zürafa, penguen ve lemur gibi hayvanları korkuttuğuna dikkat çekiliyor.
Etkinliklerin iptal edilmesi için çağrıda bulunan iki imza kampanyasından biri 138 binden fazla kişi, diğeriyse 100 binden fazla kişi tarafından imzalandı. Ayrıca kampanyalardan biri, Londra Belediye Başkanı Sadık Han'ın olaya müdahale etmesi çağrısında bulunuyor.
Bundan 5 yıl önce reklamı “hayvanlarla parti” olarak yapılan, ziyaretçilerin bazılarının aşırı alkol tükettiği bu etkinliklerle ilgili endişeler o dönem de dile getirilmişti.
Görgü tanıkları bir adamın kaplanın kafesine bira döktüğünü, diğer bir kişininse penguen havuzuna tırmanmaya çalıştığını bildirmiş, hayvanat bahçesindeki kelebeklerin ayaklar altında ezildiği ifade edilmişti.
Hayvanat bahçesi, ertesi yıl bu geceleri “Gün Batımı Safarileri” şeklinde değiştirdi ve iki bebek gorilin uyumasına olanak sağlamak için ziyaretçilerin gorillerin bulunduğu kısma girmesi yasaklandı. Bu yılki etkinlikte de aynı kural devam etti.
Sheena Bleakney adlı kullanıcı Facebook'ta şu yorumu yaptı:
Yaşamları boyunca esaret altında tuttuğunuz hayvanları gündüzleri sergilemeniz yetmiyormuş gibi, geceleri de hayvanların yanında parti düzenleyerek, parayı ve açgözlülüğü seçtiniz; hayvanların refahını değil. Yazıklar olsun size! Hani hayvanların yararına yapılan etkinlikler? Canlı türlerini korumak?
Ellie Brookes ise şunları söyledi:
Yüksek sesli müziğin ve sarhoş insanların bu hayvanlar için ne kadar korkunç olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Esir alınmış bu hayvanlar (bu bile yeterince acımasız) kedi köpek gibi yüzlerce yıldır evcilleştirilmiş hayvanlar değiller; onlar vahşi hayvan. Bu etkinlikler onlar için korkutucu olmalı.
Öte yandan, hayvanat bahçesi, dışarıdan alkol getirmenin yasak olduğunu ve girişte kontrol yapıldığını belirtti. Kurum yöneticisi Kathryn England konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Eğer biri onaylamadığımız şekilde davranırsa, gerekenleri yapacağız. Ama buraya hayvan severler geliyor, alkolikler değil.
Hayvanat bahçesinde izin verilen azami gürültü ise 70 desibel. Bu seviye, ortalama bir caddenin gürültü seviyesi kadar.
Hayvanların uyku saatlerinin tüm yıl boyunca aynı olduğunu ve önceliklerinin hayvan refahı olduğunu belirten England, “Hayvanseverlerin keyifli bir akşam geçirmesini sağlayan” etkinliklerin “hatalı” tasvir edilmesinin onu hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news
Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan
© The Independent