İngiltere'de Kovid yüzünden ölen 50 bini aşkın kişinin yalnız 256'sı tam aşılı çıktı

Yeni bir analiz tam aşılı kişiler arasında Kovid-19 kaynaklı ölüm vakalarının çok daha az olduğunu gösteriyor

Birleşik Krallık'ta yaygın olarak Astrazeneca/Oxford aşısı uygulanıyor (Reuters)

Yeni verilere göre, İngiltere'de yılın ilk 6 ayında Kovid nedeniyle hayatını kaybeden toplam 51 bin 281 kişiden sadece 256'sı tam aşılıydı. 

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) "engelleri aşan" enfeksiyon diye adlandırdığı, virüsün aşıların etkisinden kaçmayı başardığı durumlarda meydana gelen ölümlerin gerçek sayısını belirlemek için verileri analiz etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı 6 aylık dönemde hiç aşılanmamış kişiler arasında Kovid-19 kaynaklı 38 bin 964 ölüm meydana geldi.

ONS'e göre tam aşılı kişiler arasında toplamda 640 ölüm kaydedildi. Ama bu sayıya aşılanmadan önce ve aşı tarafından korunamadan önce enfekte olanlar da dahildi.

İkinci doz aşının üzerinden 14 gün geçtikten sonra Kovid-19'a bağlı olarak, toplamda sadece 256 ölüm kaydedildi. Bunların toplam 193'ü klinik açıdan Kovid-19'a karşı son derece savunmasız diye sınıflandırılanlar arasındaydı.

ONS Sağlık ve Yaşam Olayları Müdür Yardımcısı Julie Stanborough şunları söyledi:

Ne yazık ki yeni analizimiz, aşıları tam olduğu halde Kovid-19'a yakalanan kişiler arasında hayatını kaybedenler olduğunu gösteriyor. 

Fakat tam aşılı kişilerde Kovid-19 kaynaklı ölüm riskinin, aşılanmamış veya yalnızca bir doz aşılanmış kişilere kıyasla çok daha düşük olduğunu da tespit ettik. Bu, aşıların hastalığın şiddetli seyretmesine ve ölüme karşı yüksek derecede koruma sağlamadaki etkinliğini gösteriyor.

ONS, iki doz aşı olan kişilerde Kovid-19 kaynaklı ölüm riskinin tek doz aşı olmuş veya hiç aşı olmamış kişilere kıyasla tutarlı biçimde daha düşük olduğunu belirtti. 

Kurum ayrıca, "engelleri aşan ölümlerin" yüzde 61'inin erkeklerde görüldüğünü de ekledi. Diğer Kovid-19 ölümlerinde bu oran yüzde 52'ydi.

Diğer Kovid-19 ölümlerinde ortalama yaş 82'yken engelleri aşan ölümlerde ortalama yaş 84'tü.

"Engelleri aşan ölümlerin" yüzde 13'ünün hastanede tedavi görmeleri nedeniyle bağışıklık sistemlerinin zayıfladığı belirlenen kişilerde meydana geldiği de aktarıldı. 

ONS raporunda şu ifadeler yer aldı:

Sadece enfeksiyon tarihinin bilindiği Kovid-19 kaynaklı ölümler (10 bin 556 vaka) göz önüne alındığında, aşılananların yüzde 9,7'sinin test sonucunun pozitif geldiği tarih, ilk dozun uygulanmasından önceydi (bin 24 ölüm). Sadece tek doz aşılananların yüzde 64'ünün test sonucunun pozitif geldiği tarihse aşılamayı takip eden 21 gün içinde yer alıyor (6 bin 430 ölüm). İki doz aşıyı da yaptıranların yüzde 48'inin pozitif test sonucu aldığı tarih, ikinci dozdan en az 14 gün sonrasına denk geliyor (256 ölüm).



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU