Moğolların kimseyi sağ bırakmadığı bölgede gizli hazine bulundu

Gümüş hazine, 1237'de Moğollar tarafından kuşatılan ve yağmalanan Eski Ryazan bölgesi yakınlarında yapılan kazılarda bulundu

Hazinede yer alan halkaların, Güneş ışınlarını temsil ettiği düşünülüyor (Rus Bilimler Akademisi)

Arkeologlar Rusya’nın güneybatısına gömülmüş, Ortaçağ’dan kalma gümüş hazineyi ortaya çıkardı.

Kazının yapıldığı alanda halkın, 13. yüzyılda bölgeyi işgal eden Moğollardan korumak için birçok değerli eşyayı sakladığı biliniyor. Ancak arkeologlar, bu gümüş hazinenin Moğol istilasından 100 yıl önce saklandığı kanaatinde.

Hazinede 14 süslü bilezik, 7 halka ve 8 kolye yer alıyordu; hepsinin toplam ağırlığı 2,1 kilogram geldi.

Hazine, 1237'de Moğollar tarafından kuşatılan ve yağmalanan Eski Ryazan bölgesi yakınlarında yapılan kazılarda bulundu. Söz konusu bölge, Ortaçağ’da bir Rus prensliğinin başkentiydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarihi belgeler, Moğolların Eski Ryazan işgalinin son derece acımasız olduğunu gösteriyor. İşgalcilerin kimseyi sağ bırakmadığı ve bölgede yaklaşık 100 kafatası ve birkaç toplu mezar keşfedildiği belirtiliyor.

Ryazan, diğer Rus prensliklerinin doğusunda yer alıyordu ve bu nedenle, Cengiz Han soyundan gelen Batu Han önderliğindeki Moğol ordusuna yenilen ilk prenslik olmuştu.

Gizli hazine, bölgedeki iki küçük yerleşimden birkaç yüz metre uzaktaki bir vadinin ormanlık kıyısına saklanmıştı.

Rus Bilimler Akademisi'nin açıklamasına göre hazine, huş ağacı kabuğundan yapılmış silindirik bir kabın içine konmuştu. Arkeologlar, söz konusu kazıda bu kabın da kalıntılarına rastladı.

Hazine neden gizlendi?

Uzmanlara göre halkın hazinelerini istilacı Moğollardan saklama uygulaması kuşatma sırasında nispeten yaygındı. Zira arkeologlar Moğolların kuşattığı bölgelerde gizlenmiş birçok hazine keşfetmişti.

Öte yandan yeni keşfin ardındaki arkeologlar, mücevherlerin tarzının analizine dayanarak, hazinenin Moğol istilasından bir yüzyıl önce, 11. yüzyılın sonu ve 12. yüzyılın başı arasında saklandığı sonucuna vardı.

Rus Bilimler Akademisi’nin açıklamasında, "Hazine açıkça daha eski ve daha basit tekniklerle ve daha arkaik bir tarzda yapılmış takılar içeriyor" ifadelerine yer verildi.

"Hazinedeki mücevherlerin üretim teknikleri ve metalin bileşimiyle ilgili ileri araştırmalar, Eski Ryazan'ın erken tarihine dair bilgimizi tamamlayacak" diyen arkeologlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu analizler, muhtemelen hazinenin neden gizlendiğine dair tarihsel bağlamı ortaya çıkaracak.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU