Binlerce gösterici Tayland Başbakanı Prayut'u istifaya çağırdı

Prayut Çan-oça istifa etmeyi veya erken seçime gitmeyi reddediyor

Taylandlı öğrenciler başbakanı geçen yıl da istifaya çağırmıştı (AFP)

Meclisteki güvensizlik oyu öncesinde binlerce kişi Başbakan Prayut Çan-oça'ya istifa çağrısı yapmak için Bangkok'ta toplandı.

Başbakana yönelik protestolar, geçen yıl görevden alınması için uğraşan üniversite öğrencilerinin diğer siyasi gruplardan ve kötüleşen koronavirüs koşulları nedeniyle öfkeli kişilerden gelen daha geniş bir destekle geri dönmesiyle haziran sonundan bu yana hız kazandı.

Politikacıların parlamentoda Prayut ve 5 bakana krizi ele alış şekilleri nedeniyle meydan okuduğu bir kınama tartışmasının son gününde parlamentoda konuşan başbakan ne istifa edeceğini ne de erken seçime gideceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cuma günü parlamentoya seslenen başbakan, "Tayland Kovid-19'la başa çıkmada en iyisi olmasa da en kötüsü de değil" ifadelerini kullandı.

"Tüm ilgililer olarak elimizden gelenin en iyisini yaptık” diye ekledi.

Parlamentonun hükümetin salgını ele alış biçimine ilişkin güven oylaması yapacağı bugün için büyük bir miting planlanıyor.

Oylamanın iktidar koalisyonunun meclisteki net çoğunluğu nedeniyle başbakanın lehine sonuçlanması bekleniyor.

Eski ordu komutanı ve 2014'teki darbenin lideri olan Prayut ve bakanları, muhalefetin yolsuzluk ve kötü ekonomi yönetimi suçlamalarını ve koronavirüs müdahalesinin baştan savma olduğu yönündeki iddialarını reddediyor.
 

Prayut Çan-oça (ap).jpg

Tayland Başbakanı Prayut Çan-oça (Sakchai Lalit/AP)


Tayland'daki 1,24 milyon vakanın ve 12 bin 374 ölümün ezici çoğunluğu bir yıllık başarılı bir tecrit döneminin ardından nisan ayını takiben gerçekleşti.

Ülke o günden bu yana Alfa ve Delta varyantlarından darbe aldı ve yeterince aşı edinme konusunda zorlandı.

Aktivistler Prayut görevden ayrılana kadar büyük toplantılara yönelik koronavirüs yasağına karşı koyacaklarına ve her gün sokak protestoları düzenleyeceklerine söz verdi.

Öğrenci aktivist Wanwalee Thammasattaya, "İnsanlar onun Kovid-19'la başa çıkamaması, kendini beğenmişliği, kibri ve insanları dinlemeyip halkın hayatını zorlaştırması nedeniyle öldü" ifadelerini kullandı.

Polis 600'den fazla kişinin temmuz ve ağustos aylarında gerçekleştirdiği çeşitli ihlaller nedeniyle protestolarla bağlantılı suçlamalarla karşı karşıya olduğunu duyurdu.

Reuters'tan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/southeast-asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU