"Beverly Hills'de kurulan polis gücünün tutukladıklarının yüzde 99'u siyahi"

Birimin toplam 106 kişiyi tutukladığı, bunlardan 105'inin siyahi, birininse Latino olduğu iddia edildi

ABD'nin en lüks kentlerinden olan Beverly Hills'in nüfusunun yaklaşık yüzde 2'si siyahi (AFP)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinin dünyaca ünlü şehri Beverly Hills'te geçen yıl tutuklanan siyahi bir çiftin avukatları, sokakları daha güvenli hale getirmek için kurulan bir polis biriminin siyahileri hedef aldığını öne sürdü.

Avukat Benjamin Crump, Güvenli Sokaklar Operasyonu ve Rodeo Drive Görev Gücü (Operation Safe Streets and the Rodeo Drive Task Force) adlı birimin toplam 106 kişiyi tutukladığını, bunlardan 105'inin siyahi, birininse Latino olduğunu iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beveryl Hills'e geçen yılın eylül ayında tatile giden Jasmine Williams ve Khalil White çifti scooter kullanırken tutuklanmıştı.

Avukatları açılan davada, polislerin ikiliyi herhangi bir makul şüphe veya sebep olmaksızın durduruğunu ve kimliklerini istediğini öne sürdü.

İddiaya göre çift olay çıkarmadan polise itiraz etse de uydurma suçlamalarla tutuklandı. Crump ve diğer avukat Bradley Gage savcıların suçlamaları düşürdüğünü söyledi.

Williams konu hakkında dün yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

O gün çok korkunçtu. Hayatımda hiç hapse girmemiştim. Bunun kimsenin başına gelmesini istemiyorum.

Davada ayrıca yine geçen sene, meşhur Versace markasının o dönem yöneticilerinden olan Salehe Bembury'nin Versace poşeti taşırken durdurulması da örnek gösterildi.

Olaya ilişkin yayımlanan vücut kamerası görüntülerinde polislerin Bembury'yi takip edip kırmızı ışıkta geçtiği için durdurduğu ve üstünü aradığı görülüyor.

Baverly Hills Polis Şefi Dominick Rivetti ise dün yaptığı açıklamada Rodeo Drive'ın hırsızlık, esrar ve sokakta içki içilmesi gibi suçlarda yaşanan artışın ardından kurulduğunu söyleyerek birimi savundu.

Rivetti, kurallara aykırı şekilde scooter kullanan Williams ve White'ın memurlara yanlış bilgi verdiğini iddia etti.

Ancak bu iddiayı yalanlayan çiftin avukatları, savcıların da bu yüzden suçlamaları düşürdüğünü ifade etti.

Öte yandan birimin artık faaliyet göstermediği açıklandı.

 

Independent Türkçe, Guardian, Los Angeles Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU