Taliban sözcüsü Mücahid, Pençşir direnişine dair konuştu: "Küçük bir sorun"

Kendisini geçici cumhurbaşkanı ilan eden Emrullah Salih ise Taliban yönetiminin uzun süre devam etmeyeceğini söyledi

Direnişçiler, Pençşir'de kontrol noktaları oluşturdu (AFP)

Taliban, Afganistan'ın büyük bölümünde kontrol sağlasa da Pençşir Vadisi'ndeki silahlı muhalefet, Ahmed Mesud liderliğinde Afganistan Ulusal Direniş Cephesi adıyla mücadelesini sürdürüyor.

Sorunu diyalogla çözmek için taraflar arasında görüşmeler yapılıyor. Ancak hem Taliban hem de Afganistan Ulusal Direniş Cephesi taviz vermeye pek yanaşmıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, perşembe günü Rus basınına yaptığı açıklamada ele geçiremedikleri tek bölge olan Pençşir'deki direnişin, görüşmelerle ya da askerlerle çözebilecekleri küçük bir sorun olduğunu söyledi:

Büyük bir problem değil. Bu sadece savaşa devam etmek isteyen iki adamdan ibaret, Emrullah Salih ve Ahmed Mesud.

"Pençşir'deki direnişimiz daha yeni başladı"

Öte yandan eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin yardımcısı olan ve Gani'nin kaçışının ardından kendisini geçici cumhurbaşkanı ilan eden Salih de bir sonraki gün konuştu.

Salih, Taliban'ın hedefi olan İslam Emirliği'nin halk için kabul edilemez olduğunu ifade etti:

Afganistan'da Taliban yönetiminin uzun süre devam etmesi mümkün değil.

Salih, iki gün önce Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda meydana gelen ve IŞİD'in üstlendiği patlamaların arkasında da Taliban'ın olduğunu iddia etti.

"Taliban'ın ne dış ne de iç meşruiyeti var" diyen Salih, Pençşir'in yanı sıra diğer bölgelerde de direnişin artmasıyla örgütün derin bir askeri krizle karşı karşıya kalacağını öne sürdü.

Pençşir direnişinin lideri Mesud da geçen günlerde yayımlanan bir röportajda "Teslim olmaktansa ölmeyi tercih ederim" demişti.

Mesud, savaşmayı bırakacakları yönündeki haberleri yalanlayarak "Pençşir'deki direnişimiz daha yeni başladı" diye konuşmuş ancak Taliban'la diyalog kapısını açık bırakmıştı.

 

Independent Türkçe, RT, Euronews, Euronews Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU