Britanyalılar, gece hayatına döndü ama araştırmalar ofise dönüşün daha ağır ilerleyeceğini gösteriyor

Gece ekonomisi hayat belirtileri gösterirken, ofise büyük geri dönüş ağır ilerliyor

Birleşik Krallık'ın tüm büyük şehirlerinde kısıtlamaların kalkmasından bu yana gündüz yaya trafiğindeki en düşük artış Londra'da gerçekleşti (AP)

Centre for Cities adlı düşünce kuruluşu tarafından yapılan yeni bir araştırma, Kovid kısıtlamalarının kaldırılması sonrası gece hayatının İngiliz şehirlerine geri döndüğünü ama çalışanların ofise dönmeye dair halen isteksiz olduğunu gösterdi.

Veriler, kişilerin sosyalleşmeye hevesli olduğunu fakat gündüz çalışanların şehirlere geliş oranının temmuzun son haftasında yüzde 1 düştüğünü gösteriyor. Öte yandan şehir merkezindeki yaya trafiğinin artması barları, restoranları ve gece kulüplerini canlandırdı. Centre for Cities'in Ana Cadde Toparlanma İzleyicisi'ne göre Birleşik Krallık (BK) genelinde geçen ay yüzde 16'lık bir artış gözlemlendi.

Kısıtlamalar kaldırıldığından bu yana en büyük gece ziyaretçisi akını İngiltere'nin iç kesimlerindeki (Midlands) ve kuzeyindeki şehir merkezlerinde yaşandı. Kısıtlamaların kaldırılması sonrası Blackpool, gece ziyaretçilerinde yüzde 50'lik bir sıçramayla liderlik sıralamasında zirveye çıkarken, onu yüzde 30'un üzerinde artış kaydeden Sunderland, Leicester ve Wakefield izledi.

Ne var ki 31 büyük şehirden elde edilen verilere göre, her 5 çalışandan birinden daha azı (yüzde 18'i) ofise geri döndü. Sayılara göre geri dönüş ihtimali en yüksek kent Brighton oldu. Fakat çalışanların yaya trafiği pandemi öncesi seviyenin yarısının (yüzde 49) altında kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ölçülen şehirlerin ortalama yaya trafiği, kısıtlamalar öncesi seviyesinin yarısının biraz üzerinde (yüzde 53) tespit edildi.

Londra, Kovid öncesi normale oranla yüzde 35'le temmuzda en düşük yaya trafiğine sahip kent.

Centre for Cities'in politika ve araştırma direktörü Paul Swinney, "Halkın, özellikle kuzeydeki ve iç kısımlardaki şehirlerde, dışarı çıkıp sosyalleşme isteği, gece ekonomisindeki birçok işletme için can simidi oldu" dedi.

Fakat en büyük ve ekonomik açıdan en önemli şehirlerimizde ofise geri dönme konusundaki isteksizlik, şehir merkezindeki ofis çalışanlarına gıda hizmeti veren ve 'sandviç ekonomisi' olarak adlandırılan sektördeki kimselerin, işten çıkarma yasağının sona ereceği eylül ayı yaklaştıkça belirsiz bir gelecekle yüzleştiği anlamına geliyor.

Araştırma, hükümetin karşı karşıya olduğu ve Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın genç çalışanların ilerlemek için ofiste zaman geçirmeleri gerektiğini ifade ederek üzerine eğilmeye çalıştığı büyük ekonomik sıkıntının altını çiziyor. Sunak, yakın tarihli bir röportajda, iş arkadaşlarıyla yüz yüze ilişki kurmasının kariyerinin başlarında "gerçekten faydalı" olduğunu söylemişti.

Bu, maliye bakanının çalışanları ofis hayatına geri dönmeye teşvik ettiği birkaç hadiseden biriydi.

BK hükümeti 19 Temmuz'da, halka mümkün olduğunda evden çalışmayı önerme yönündeki kılavuzluğu değiştirerek, hükümetin "yaz boyunca kademeli geri dönüş beklediğini ve bunu tavsiye ettiğini" belirtmişti. Ne var ki hükümet, ofis çalışmasını zorunlu kılacak kadar ileriye gitmemişti.

Maliye bakanı geçen ay İskoçya'ya yaptığı bir ziyarette bu tutumu şöyle açıklamıştı:

Herkesin aktif olarak evden çalışması gerektiğini söylemeyi bıraktık sayılır, şimdi doğru yaklaşımın tespiti işletmelerin ekipleriyle beraber yapacakları çalışmaya kaldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU