Afganistan'ın birçok vilayetinde Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürerken insanların yurt dışına kaçışları da devam ediyor.
Independent Türkçe'ye konuşan bir Afgan yetkili, son 3 aydır ülkede devam eden çatışmalar nedeniyle günlük ortalama binin üzerinde Afgan vatandaşının ülkeyi terk ettiğini bildirdi.
Bunlarda yaklaşık yüzde 90'nın kaçak yollarla yurt dışına çıktığını bildiren yetkili, imkânı olanların ise yasal yollarla ülkesini terk ettiğini kaydetti.
Afgan yetkiliye göre Afganlar sığınmak için en çok tercih ettiği ülkelerin başında Türkiye geliyor.
Yetkililer, yasa dışı bu yolculuğun çok tehlikeli ve ölümle sonuçlandığını belirtiyor.
İran üzerinden Türkiye'ye ulaşan Afganların çoğu 16 ile 30 yaşları arasında erkeklerden oluşuyor, ancak son günlerde birçok vilayet merkezinin Taliban'ın kontrolüne geçmesiyle bu durumun tamamen değiştiğini görmek mümkün.
Artık can güvenliği olmadığını düşünen binlerce aile İran sınırına akın etmeye başladı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu aileler, ellerini alabildikleri bir parça ekmekle yollarına devam ediyor.
Göçmenlerin şanslı bazen bir ay ve bazen de iki haftalık yaya olarak yaptıkları yolcuğun ardından Türkiye'ye ulaşıyor.
Uzmanlara göre Afganistan'da şiddet olayları arttıkça göçmen sayısı da artacak.
Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonuna göre son 3 ayda yaşanan çatışmalar yüzünde yaklaşık 1 milyon Afgan evlerinden oldu.
Afganistan'dan Türkiye'ye başlayan yolculuk
Taliban toprak alanını genişlettikçe Afganistan'dan İran ve Pakistan yönüne göç dalgası devam ederken, Afganların hedefledikleri son durak ise Türkiye ve Avrupa ülkeleri.
Afganların İran'dan sonraki ikinci durağı ise Türkiye. ABD'nin Afganistan'dan çekilmeyi hızlandırmasıyla Türkiye'ye yönelik Afgan göçünde gözle görülür artış yaşandı.
Independent Türkçe ekibi olarak Afganistan'dan Türkiye'ye uzanan yasa dışı yolculuğun izini sürdük.
Başkent Kabil'in batısında Kampani bölgesinde bir otobüs terminaline gittik.
Burada ellerinde ufak valizlerle endişeli bir şekilde otobüsün hareket saatini ve otobüs bileti almak için sıra bekleyen gençlerle karşılaştı ve kendilerine yolcuğun nereye olduğunu sorduğumuzda binbir umutsuzlukla Türkiye olduğunu söyledi.
Bu gençlerden Afganistan'ın Daykundi vilayeti sakini Muhammed Hüseyin Şahriyar, şöyle konuştu:
Yolculuğum Türkiye'ye doğru, yasa dışı yollarla Türkiye'ye gitmeye çalışacağım, yasal yollarla gitmeye paramız yetmeyeceği için kaçak yollardan gideceğim. Bu yolculuğun çok tehlikeli olduğunu ve hatta ölümle sonuçlanabileceğini de biliyorum. Yasa dışı yollarla Afganistan'dan Türkiye'ye ulaşmanın maliyeti 2500 ile 3000 dolar arasında değişiyor. Sınırda yakalanarak geri gönderilsem de yine tekrar gitmeye çalışacağım.
Otobüs bileti almak için sırada bekleyen Pervan vilayeti sakini Nazir Fakiri de şu ifadeleri kullandı:
10 kişilik ailemle önce İran'a gideceğim, en azından Afganistan'dan daha iyi İran. Burada savaş, kargaşa ve işsizlik çok fazla. Şuan ailece İran'a yetecek kadar paramız var. İran'da çalışıp biraz para biriktirdikten sonra Türkiye'ye kadar devam edeceğiz. İran'a kadar yolculuğumuzun kişi başı maliyeti yaklaşık 300 dolar civarında. Elde olan her şeyi sattık eğer sınırda yakalanıp geri gönderilsek de tekrar gideceğiz.
Şiddet ve işsizlik nedeniyle ülkelerini terk ediyorlar
Yine Daykundi vilayetinde yaşayan Necmuddin Kazimi de yolcuğuyla ilgili şu şekilde konuştu:
Şiddetini arttıran savaş ve işsizlik nedeniyle Afganistan'ın Nimruz vilayeti üzerinden kaçak yollarla İran'a gideceğim. Çok tehlikeli geçecek bu yolculuğumun süresi 15 gün olacak. Çaresizlik yüzünden gidiyoruz, eğer gitmezsek aç kalacağız. Sınırında deport edilsem de yine borç alarak tekrar gideceğim. Afganistan'dan İran'a kadar kaçakçı ile yaklaşık 400 dolara anlaştım.
Afganistan'ın merkezi vilayetlerinden Bamyan vilayeti sakinlerinden biri olan ve henüz yaşı 20'yi dahi geçmeyen Muhammed Şayan ise yolculuğunun nedenlerini şöyle sıraladı:
Afganistan'ın durumu çok kötü. Güvenlik koşulları da çok kötü. Kendim henüz yeni liseyi bitirdim ve üniversiteye yerleştirme sınavına girdim. Ama ülkenin mevcut durumunu gördüğümde moralim kalmıyor. Ekonomi durumum iyi olmadığı için yasal yollarla gidemiyorum bu nedenle mecbur kaçak yollarla gideceğim. Yolculuğa başladığımız günde ta hedefe ulaşana kadar büyük tehlikelerle karşılaşacağımız biliyorum. Bu tehlikeli yolculuğu kabul etmekten başka bir seçeneğimiz yok. Hedefimiz Türkiye'ye sağ salim ulaşmak.
Öte yandan geçen hafta açıklama yapan Pakistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Muid Yusuf, Pakistan'ın artık daha fazla Afgan mülteciye ev sahipliği yapmanın yükünü kaldıramayacağını belirmişti.
Pakistan'da kayıtlı ve kayıt altına alınmamış yaklaşık 3 milyon Afgan mülteci bulunuyor.
© The Independentturkish