Finlandiya'da bulunan bin yıllık kalıntılar, non-binary bir soyluya ait çıktı

Mezardaki kalıntıların, Klinefelter sendromlu bireye ait olduğu düşünülüyor

Arkeologlar ve tarihçiler, bulguların heyecan verici olduğunu söyledi (Veronika Paschenko)

Bilim insanları, Finlandiya'nın güneyindeki Hattula'da bulunan bin yıllık kalıntıların, yüksek statülü non-binary (ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimlikler için kullanılan tanım) bireye ait olabileceğini söyledi.

Kalıntılar 1968'de, inşaat çalışmaları sırasında keşfedilen bir mezardan çıkarılmıştı.

Araştırmacılar mezarda oval broş mücevherlerin ve yünlü giysilerin de bulunduğunu kaydetti. Bu, ölünün dönemin tipik kadınsı kostümlerini giydiği anlamına geliyor.

Ancak sıradışı bir şekilde mezarda aynı zamanda, kişinin sol tarafına yerleştirilmiş ve daha çok erkeklikle ilişkilendirilen kılıçlar vardı.

 

FZJqums76u5oHngHow8uLF.jpg
Kalıntılar, Hattula'daki Suontaka Vesitorninmäki'de bulundu (Finlandiya Kültür Mirası Ajansı)

 

Araştırma ekibi, yıllarca mezarda iki cesedin gömüldüğünün ya da bulguların, Erken Ortaçağ'da Finlandiya'da yüksek statülü kadın liderlerin varlığının bir kanıtı olarak varsayıldığını ifade etti.

Ancak yeni çalışmada yapılan DNA analizi, mezarda Klinefelter sendromlu tek bir kişinin olduğunu gösterdi.

Dişilerde genellikle iki X kromozomu (XX), erkeklerdeyse bir X ve bir Y (XY) kromozomu var. Ancak Klinefelter sendromunda, erkek fazladan X kromozomuyla (XXY) doğuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

660 erkekten biri bu sendromdan mustarip. Bu kişiler genetik olarak erkek ve genellikle fazladan Y kromozomuna sahip olduğunun farkında değil. Ancak bu durum meme büyümesine, küçük penisle testislere ve kısırlığa yol açabiliyor.

Fin araştırmacılar, DNA sonuçlarının küçük bir örnek grubuna dayandığı konusunda uyardı. Ancak yine de European Journal of Archaeology adlı hakemli bilim dergisinde yayımlanan bulgular "Erken Ortaçağ'da İskandinavya'da ultramaskülen ortamında, kadınsı sosyal rollere sahip erkeklerin ve kadınsı kıyafetler giyen erkeklerin saygısız ve utanç verici olduğu" fikrine meydan okuyor.

Araştırmada imzası olan isimlerden, Turku Üniversitesi'nde arkeolog Ulla Moilanen şöyle konuştu:

Gömülü birey, topluluğunun oldukça saygın bir üyesi gibi görünüyor. Mezarda, değerli kürkler ve nesnelerle birlikte yumuşak bir kuş tüyü battaniyenin üzerine yatırılmış.

 

Independent Türkçe, Guardian, T24

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU