67 haftadır salgının toplumun üzerindeki etkilerini Milliyet için takip eden IPSOS Araştırma, 27-30 Temmuz tarihleri arasında yaptığı “Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı.
Araştırmada aşıya direnç konusundaki eğilimler ve salgının seyrindeki artış karşısında toplumun düşünceleri ölçüldü.
Araştırmaya göre önceki haftalarda aşı olmayanlar ile aynı iş yerinde çalışma/çalışmama tercihinde çalışan kesim eşit iki parçaya ayrılmışken, son hafta "istemem" diyenlerin oranı artmış görünüyor.
Çalışan vatandaşların yüzde 55'i, aşı olmayanlar ile aynı iş yerinde çalışmak istemeyeceğini belirtiyor. Kendisi aşı olanlar ya da sırası gelince olacaklar arasında bu oran yüzde 65'e yakın.
"Aşı olmayanla çalışabilirim" diyenlerin oranı yüzde 31
"Siz aşı olmak istemeyen kişiler ile aynı iş yerinde çalışmak ister misiniz?" sorusuna yanıt veren çalışanların yüzde 55’i aşı olmak istemeyen kişilerle aynı iş yerinde çalışmak istemediğini belirtiyor. Bu oran bir önceki hafta yüzde 41 seviyesindeydi. Diğer taraftan çalışanları 3'te 1'i aşı olmayan kişilerle aynı iş yerinde çalışabileceğini söylüyor.
Sırası gelince aşı olacaklarda bu oran daha yüksek
Tüm çalışanların yüzde 55’i aşı olmayan kişilerle aynı iş yerinde çalışmak istemediğini belirtirken bu oran aşı olmuş ya da sırası geldiğinde aşısını olacak çalışanlar arasında ise yüzde 64 seviyesine ulaşıyor.
Her 10 çalışandan 6'sı işlerinin geleceği konusunda daha ümitsiz
Gerek dünyada gerekse de Türkiye’de vaka sayılarındaki artışla birlikte toplumda endişe duygusu yükseliyor. Bu endişe duygusu ve aynı zamanda işten çıkartılma yasağının kaldırılması çalışanların da işlerini kaybetme endişesine sebep oluyor. Bayram öncesi çalışanların yüzde 44’ü işini kaybetme konusunda çok endişeli hissederken, bugüne gelindiğinde çok endişeli olanların oranı yüde 59'a çıkmış durumda. Kısmen endişeli olanlar da eklendiğinde endişeli olanların oranı toplam yüzde 81’i buluyor.
Salgının iş yerlerine olumsuz etkisi olacağını düşünen çalışanların oranı da Temmuz başına göre 17 puan artarak yüzde 59'a yükseldi. Bugün her 10 çalışandan 6'sı işlerinin geleceği konusunda daha ümitsiz.
Yasak kalktıktan sonra işini kaybeden oldu
Çalışanlar nezdindeki endişe duygusunun yükselmesinde işten çıkartılma yasağının sona ermesinin de etkisi var. Yasağın kalkmasından sonra hanelerin yüzde 23’ünde işini kaybeden bir kişi olmuş. Çevrelerinde ise bu oran yüzde 38.
Milliyet, Independent Türkçe