Tunus'ta Nahda Hareketi destekçileri, başkent Tunus'taki parlamento binası önünde toplanarak Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararları protesto etti. Milletvekillerinin girişine izin vermeyen güvenlik güçleri, parlamento binası çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin yetkilerini dondurma ve parlamento üyelerinin dokunulmazlıklarını askıya alma kararını duyurmasının ardından, Tunus Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi parlamento binasına geldi. Meclis kapısındaki askerler, Gannuşi'nin içeri girmesine izin vermedi. Gannuşi makam aracında meclis binasın önündeki bekleyişi sürüyor.
Karara karşı çıkanlar süreci darbe olarak nitelendirdi
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Pazar günü hükümeti ve başbakanı görevden alıp parlamentoyu dondururken rakipleri bunu bir darbe olarak nitelendirdi ve destekçilerini protesto düzenlemeleri için sokaklara çağırdı.
Cumhurbaşkanı Said'in yeni bir başbakan ile beraber yürütme yetkisini üstleneceğini açıklaması Tunus'ta 2011 devriminin ardından getirilen demokratik sistem dönemindeki en çetin süreç olarak görülüyor.
Said'in açıklamalarının ardından pek çok kişinin Said'i desteklemek için başkent ve diğer şehirlerde sokaklara çıkması Arap Baharı protestolarını tetikleyen devrimi anımsattı.
Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, Tunusluları darbe olarak nitelendirdiği bu girişimi durdurmaları için sokaklara çağırdı. Said ise televizyonda yayımlanan açıklamasında şiddet içeren eylemlere karşı uyarıda bulunmuştu.
Tunus'ta koronavirüs salgınının geçen yıl ekonomiye darbe indirmesinden önce zaten yıllardır süren çıkmaz, yolsuzluk, devlet hizmetlerindeki kötüleşme ve artan işsizlik pek çok Tunuslunun siyasi sisteme karşı olan güvenini sarsmıştı.
Şentop: Tunus halkı anayasal düzene ve hukuka sahip çıkacaktır
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak paylaştığı mesajında, "Tunus'ta yaşananlar endişe vericidir; seçilmiş parlamentoyu ve milletvekillerini görev yapmaktan men eden kararlar anayasal düzene karşı darbedir. Askeri/bürokratik darbe her yerde gayrımeşrudur; Tunus'ta da gayrımeşrudur. Tunus halkı anayasal düzene ve hukuka sahip çıkacaktır" dedi.
Tunus'ta yaşananlar endişe vericidir; seçilmiş parlamentoyu ve milletvekillerini görev yapmaktan men eden kararlar anayasal düzene karşı darbedir. Askeri/bürokratik darbe her yerde gayrımeşrudur; Tunus'ta da gayrımeşrudur. Tunus halkı anayasal düzene ve hukuka sahip çıkacaktır.
— Mustafa Şentop (@MustafaSentop) July 26, 2021
Çelik: Meşruiyete yönelik darbe
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklamada, "Dost ve kardeş ülke Tunus'ta seçilmiş parlamentonun askıya alınması ve hükümetin görevden el çektirilmesi, siyasi meşruiyete yönelik bir darbedir. Tunus Cumhurbaşkanının meşru olmayan bu girişiminin anayasal zemini bulunmamaktadır. Tunus halkının 2011 yılında gerçekleştirdiği demokratik devrim, dünya ve bölgemiz için değerli bir örnek teşkil etmektedir. Anayasal meşruiyet zemininde bu kazanımların korunması çok önemlidir. Tunus'ta anayasal düzenin Cumhurbaşkanı tarafından askıya alınması, meşru değildir" ifadelerine yer verdi.
Kurtulmuş: Halkın özgür iradesine darbe
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Said'in, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden alması ve Meclisin yetkilerini dondurmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Kurtulmuş "Prensip olarak dünyanın her yerinde yapılan darbelere karşıyım. Çünkü yapğılan halkın özgür iradesine darbedir." açıklamasını yaptı.
Davutoğlu: Tunus’a hemen bugün bir heyet gönderilmeli
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Tunus’ta yaşanan darbe girişimini kınadı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Davutoğlu, "Arap Baharı sonrası demokrasiye geçiş tecrübesinin barışçıl bir şekilde sürmekte olduğu tek ülke olan Tunus’ta Cumhurbaşkanı üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimini en şiddetli şekilde kınıyorum. Bütün siyasi partilere çağrıda bulunuyorum: Bölgemizde yeni bir istikrarsızlık kaynağı olan bu gelişme karşısında ortak bir açıklama İle Tunus’ta demokrasiye destek vermeliyiz. Darbe kim tarafından hangi gerekçeyle ve nerede yapılırsa yapılsın lanetlenmelidir" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunan Davutoğlu, şu önerilerde bulundu:
- TBMM acilen Tunus Meclisine ve tutuklu milletvekillerine destek açıklamasında bulunmalı ve demokrasi dışı bu tutumu kınamalıdır.
- Taraflarla görüşerek gerilimi düşürmek üzere Tunus’a hemen bugün bir heyet gönderilmeli
- Tunus’un komşuları Libya ve Cezayir’in liderleri ile acilen görüşülerek gerilimin bölgesel bir krize dönüşmesine engel olunmalı.
- Tunus’a komşu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, sürece olumlu katkıda bulunabilecek ülke liderleri ile istişarelerde bulunulmalıdır.
Dışişleri: Endişe duyuyoruz
Dışişleri Bakanlığı da şu açıklamayı yaptı:
Tunus’ta Cumhuriyet Bayramının kutlandığı 25 Temmuz 2021 tarihinde halkın iradesini temsil eden Meclis’in faaliyetlerinin askıya alınmasından derin endişe duyuyoruz.
Bölgede halkın beklentileri doğrultusunda yürütülen demokratik süreç bakımından örnek bir başarı öyküsü olan Tunus’un bu müstesna konumunun ve demokratik kazanımlarının korunması Tunus için olduğu kadar, bölge için de büyük önem taşımaktadır.
Bu bakımdan, Tunus anayasasının hükümleri çerçevesinde demokratik meşruiyetin en kısa sürede yeniden tesis edilmesini temenni ediyoruz.
Demokrasi yolunda bugüne kadar pek çok merhaleyi başarıyla aşan Tunus halkının, bu sınamanın da üstesinden geleceğine şüphe duymuyoruz.
Türkiye, güçlü tarihi bağları bulunan Tunus’un ve kardeş Tunus halkının yanında yer almaya devam edecektir.
AB, Tunus'ta anayasaya saygı çağrısı yaptı
Avrupa Birliği (AB), Tunus'ta anayasaya, kurumlara ve hukukun üstünlüğüne saygı duyulması çağrısında bulundu.
AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin yetkilerini dondurma kararıyla ilgili AA muhabirinin sorusunu yanıtladı.
Tunus'taki gelişmeleri yakından izlediklerini belirten Massrali, "Tunuslu tüm aktörlere anayasaya, anayasal kurumlara ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermeleri çağrısında bulunuyoruz." ifadesini kullandı.
Massrali, ayrıca Tunus'ta istikrarın korunması için sükunetin sağlanması ve şiddete başvurulmaması çağrısı yaptıklarını kaydetti.
Karamollaoğlu: Bir an önce normal şartlara dönülmesini bekliyoruz
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Tunus'ta yaşanan gelişmelere dair açıklamada bulundu.
Sosyal medya hesabında konuya dair paylaşımda bulunan Karamollaoğlu, "Tunus halkının iradesinin askıya alınmış olması bizleri derin bir endişeye sevk etmiştir. Başbakanın görevden alınması ve meclisin faaliyetlerinin durdurulması Tunus’un demokratik bir ortak zemin inşa etmek adına şimdiye kadar verdiği mücadeleye büyük zararlar verecektir. Bu mücadelenin ve kazanımların devam etmesini, bir an önce normal şartlara dönülmesini bekliyor, bunun Tunus ve bölge halkının barış ve huzuru için çok önemli olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Independent Türkçe, AA, Reuters