Suudi Arabistan 1 Ağustos'tan itibaren resmî ve özel kurumlara girmek isteyen vatandaşlar için aşı zorunluluğu getiren kararı uygulamaya başlayacak. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını toplumun mümkün olan en geniş kesimlerine ulaştırmak, toplumun bağışıklık kazanmasını sağlamak ve yurtdışından gelenlerin sağlığını korumak için zamana karşı yarışıyor.
Riyad tarafından koronavirüs salgını kapsamında alınan bu karar, tamamen vatandaşların sağlığını korumak amacıyla uygulanan önlemler arasında olduğu ifade edildi. Kararın açıklandığı dönemde Sağlık Bakanlığı, ülkedeki yetişkin nüfusunun en az yüzde 70’ini aşılamış, 12-18 yaş arası grubunun da Pfizer-BioNTech aşısı ile aşılanmaya başladığını duyurmuştu.
Ayrıca Bakanlık, ilgili kurumlardan randevu yoluyla aşı yaptırma işlemlerinin hızlandırılmasının önemine dikkat çekerek aşının koronavirüs enfeksiyonlarına karşı yüzde 90’dan fazla koruma sağladığını yineledi.
Koronavirüs aşısı için ulusal kampanyanın planlandığı gibi gittiğini de belirten Bakanlık, ülkenin çeşitli bölgelerinde bulunan 587’den fazla aşı merkezinde vatandaşlara ve ülkede yaşayanlara yaklaşık 17 milyon Kovid-19 aşısı yapıldığını vurguladı.
Suudi Arabistan, son 11 ayın en yüksek günlük koronavirüs vaka sayısını kaydetti
Suudi Arabistan’da bugün itibariyle son 11 ayın en yüksek koronavirüs vaka sayıları kayıtlara geçti.
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, son 24 saatte bin 567 kişide daha yeni tip Kovid-19 tespit edildi ve ülkedeki toplam vaka sayısı 486 bin 106’ya çıktı.
Bakanlık, bin 32’si son bir günde olmak üzere şu ana kadar 578 bin 466 kişinin iyileştiğini belirtti.
Açıklamada, 406’sı ağır hasta olmak üzere ülkedeki aktif vaka sayısının 11 bin 724 olduğu ifade edildi.
Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 15 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybının ise 7 bin 804’e yükseldiği bilgisini paylaştı.
Bakanlık ayrıca, koronavirüs vakalarının arttığını vurgulayarak, herkesi virüsün yayılmasını azaltmak ve toplumun güvenliğini korumak için, sosyal mesafe kuralına, maske takmaya ve önleyici tedbirlere bağlı kalmaya çağırdı.
Öte yandan, Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve Rehberlik Bakanlığı, koronavirüsün yayılmasını önlemek için Bakanlık tarafından kabul edilen sağlık tedbirlerinin yetkili makamlarla koordineli ve takipli bir şekilde uygulanmasını ve camilerde en yüksek güvenlik standartlarının sağlanması amacıyla geçtiğimiz hafta boyunca ülkenin cami ve mescitlerinde 23 bin 366 denetim turu gerçekleştirdi.
Diğer yandan Bakanlık, cemaat arasında koronavirüse yakalanan kişilerin olmasının ardından 4 bölgede geçici olarak kapatılan 18 caminin açıldığını duyurdu. Toplamda 143 günde, halkın sağlığının korunması kapsamında geçici olarak kapatılmasının ardından yapılan sterilizasyon işlemleri ile açılan cami sayısı bin 711’e yükseldi.
Bloomberg Haber Ajansı, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının patlak vermesinden bu yana normal hayata dönmeyi ve ekonomilerini yeniden açmayı başaran 20 ülkenin listesini yayınladı. Listeye göre, Arap dünyasında birinci olan Suudi Arabistan, dünya genelinde ilk 20 ülke arasında 15. sırada yer alıyor.
Bloomberg yaptığı değerlendirmesinde, ekonominin dünyaya açıklığı, ülke içinde ve dışında hareket kolaylığı, vaka/ölüm oranı, hareket özgürlüğü ve havacılık sektörünün toparlanması gibi önlemlerin bu başarıdaki payına değinildi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat