Yeni Şafak yazarı: Kamu vicdanı daha ne kadar kanayacak hâkim bey?

“Madem toplum isyan edince verdiğiniz karar değişiyor, adalet bu mudur?”

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarlarından Ersin Çelik,   iki çocuğun cinsel istismara maruz kalmasına ilişkin Antalya'nın Elmalı ilçesinde görülen davada sanıkların tutuksuz yargılanıyor olmasına tepki gösterdi.

Çelik, bugünkü “Kamu vicdanı daha ne kadar kanayacak hâkim bey?” başlıklı köşe yazısında şunları söyledi:

Antalya’nın Elmalı ilçesinde görülen çocuklara cinsel istismar davasının detaylarını yazmaya yüreğim el vermiyor. Okuduklarıma lanet ettim. Altı ve dokuz yaşlarındaki kardeşler yaşadıklarını çizmişler. Her yerde yayınlandı. Bu resimler de soruşturma dosyasına girmiş. Sonra öğrendik ki, istismar zanlısı anne, üvey baba, dayı adli tıp raporu ve çocukların ifadelerine, çizimli anlatımlarına rağmen tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu nasıl olur?" diye soran Çelik, şöyle yazdı:

Sosyal medya yine ayağa kalktı. Adalet adliyede değil Twitter’da arandı. Elden başka da bir şey gelmiyor. Toplumun her kesimi isyan etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yaptı. Spor camiası öfke kustu. Herkesin dile getirdiği ‘bu nasıl olur’ sorusunun yanıtını ise Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı verdi: “5 Ocak 2021’te tarihinde tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiş ve Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından bu karara itiraz edilmiştir. Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından itiraz reddedilmiştir.” Savcılık, haklı olarak karar verici merci olan mahkemeyi işaret etti. Zanlılar savcının itirazına rağmen serbest bırakılmış. Benim de tıkandığım nokta şu; Yahu bir çocuk yaşamadığı bir olayı nasıl çizer? Oyun değil bu. Cinsel istismar. Bir çocuk nasıl tahayyül eder tüm bunları? Davanın yeni duruşması 17 Eylül 2021 tarihinde yapılacak. Daha önce birçok davada gördük. Öyle görünüyor ki kamu vicdanı bu tarihi bir şekilde öne aldıracak. ‘o bir şekil’in adı da kamu vicdanı zaten. Eğer tutuklanma olursa Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri şu sorulara yanıt vermeli; Zanlıları neden serbest bıraktınız? Şimdi neden tutukluyorsunuz? Madem toplum isyan edince verdiğiniz karar değişiyor, adalet bu mudur?

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU