Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, muhalefetin “5’li çete” diye eleştirdiği kamudan en çok ihale alan Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin ve Makyol firmalarına ilişkin, “Tutturmuşlar 5 müteahhit. Kamu özel işbirliğinde çalışan 26 firma, bakanlığımızla iş yapan binin üzerinde müteahhit var. CHP milletvekili olan müteahhit de var. Geçmişte CHP'de milletvekili yapmış müteahhitler var. Bu işleri yapabilecek yetkinlikteki bütün firmalar teklif verebilir. O yüzden 5 müteahhit iddialarını reddediyoruz” dedi.
Karaismailoğlu, Habertürk TV'de Açık ve Net programında Kübra Par'ın sorularını yanıtladı.
Kanal İstanbul'un kendi bütçesini kendisinin yaratacağını ifade eden Karaismailoğlu, "Sonuçta bir ihale olacak. Bu işi yapmaya istekli, kabiliyetli olan firmalar size teklif verecekler. Kamu için en uygun teklif seçilecek. Belirlenen sürede bitirdikten sonra sonuçta yatırım yapacak size. Bir kaynak olarak size teslim ettikten sonra bunun geri dönüşü olacak" dedi. Karaismailoğlu, "Dünyanın Karadeniz'de yaptıklarını takip ediyoruz. Karadeniz dünyanın büyük bir ticaret gölü haline dönüşecek. İhtiyaç olan projeler mega proje de olsa, büyük maliyet de olsa çekinmeden yapmak zorundayız" diye konuştu.
Marmara Denizi'ndeki müsilaj problemiyle ilgili soruyu yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı İsmailoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
İBB biyolojik arıtma tesisini iptal etti, uygulama hataları yaptı. Özel şirketlerin arıtmalarının denetlenmesi lazım. Şu anda seferberlik var. Önümüzdeki günlerde temizlenecek inşallah.
Yap-İşlet-Devlet formülünün ülkeye kaynak yaratıp değer kazandırdığını dile getiren Bakan İsmailoğlu, "Ülkenin bir altyapı ihtiyacı var. Sonuçta bu yolları yapmak zorundasınız. Vatandaşın ulaşımını en kısa ve güvenli sağlamak zorundasınız. Sizin ilave kaynak üretmeniz gerekiyor. Yap-işlet-devret formülü devlete kaynak üretiyor. Kuzey Marmara 8,5 milyar dolarlık proje. Böyle bir kaynağınız yok. Bu kaynağı buraya aktarmanız gerekiyorsa Kömürhan Köprüsü'nü, Hakkari, Elazığ köprülerini yapmamanız gerekiyor. 8,5 milyar dolarlık projenin en uzunu 3 senede bitti. Devletin kasasından 1 kuruş çıkmadı. İşletme süresi boyunca geri ödemesi gerekiyor. Yap-işlet-devret bir finans modelidir" diye konuştu.
Otoyollarda araç garantisi ve yüksek fiyat eleştirilerine yanıt veren İsmailoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Bu tip yollar dünyanın her yerinde ücretlidir. Zamanında sadece 1. Boğaz Köprüsü vardı. Üzerine alternatifler geldi. Bu projelerin finans modeli olması lazım. Yoksa niye gelip yatırım yapsın sizin ülkenize? Alternatif finans yöntemleri oluşturularak bunlar ülkeye kazandırıldı. İstanbul Havalimanı dünyanın en başarılı projelerinden bir tanesi. 170 milyon metre karelik bir alan. Hiçbir ekonomik değeri olmayan taş ocaklarının olduğu bir alandı. Burada 10 milyar Euroluk maliyet harcandı devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan. İşletme süresi boyunca 22 milyar Euro kira bedeli alacaksınız. Verilen sayının üzerine çıktığı için ayrıca para alıyorsunuz. Bu artarak devam edecek ancak Covid-19 salgın süreci işin içine girdi.
“Tutturmuşlar 5 müteahhit”
“Son 19 yıldır o kadar çok şey var ki. Yüzyıla sığmayacak işler yapıldı. Bunları dezenformasyon için akla hayale gelmeyecek işler. Tutturmuşlar 5 müteahhit” ifadelerini kullanan Karaismailoğlu, “Kamu özel işbirliğinde çalışan 26 firma, bakanlığımızla iş yapan binin üzerinde müteahhit var. CHP milletvekili olan müteahhit de var. Geçmişte CHP'de milletvekili yapmış müteahhitler var. Bu işleri yapabilecek yetkinlikteki bütün firmalar teklif verebilir. O yüzden 5 müteahhit iddialarını reddediyoruz. Bizde müteahhitlik sektörü, mühendislik gelişmelerine bakın. Biz artık mühendislik ihraç ediyoruz. Bu firmalarımızın tamamı yurt dışında milyar dolarlık işler yapıyor. Dünyanın her taraında Türk müteahhitler aranıyor, seçiliyor” dedi.
Independent Türkçe, Habertürk