"Stres tipi idrar kaçırma" sadece yaşlı kadınların sorunu değil: Damgalama kadınlara zarar veriyor

The Independent Özel Haber: Lola, "Bu rahatsız edici, utanç verici ve iç çamaşırınıza idrar sızdığında hiç de kendine güvenen bir kadın gibi hissetmiyorsunuz" diyor

Rahatsızlıktan mustarip kadınlar deneyimlerini paylaşmanın kendilerine iyi geldiğini belirtiyor (Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre, mitler ve damgalama kadınlardaki idrar kaçırmayı kötü yönde etkiliyor. Birçok kişi hatalı biçimde bunun sadece yaşlı kadınları etkilediğini varsayıyor.

YouGov'un gerçekleştirdiği ankete göre, gerçekte tüm yaş gruplarından her üç kadından biri idrar kaçırmaktan mustarip olsa da katılımcıların 4'te üçü sadece yaşlı kadınların idrar kaçırma (üriner inkontinans) sorunu yaşadığını düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel olarak The Independent'la paylaşılan araştırma,  kadınların sadece 10'da birinin idrar kaçırma sorununu bir arkadaşıyla konuştuğunu ve yalnızca yüzde 6'sının hemşireye danıştığını ortaya koydu.

İki bin kişinin katıldığı ankette ayrıca, kadınların yüzde 84'ünün altı seanslık pelvik taban fizyoterapisiyle iyileşmesine rağmen, stres tipi idrar kaçırma sorununa dair yardım almak için ortalama 7 yıl beklediği saptandı. Stres tipi idrar kaçırma; öksürme, gülme, koşma veya diğer hareketlerin idrar kaçırmaya neden olmasına deniyor.

Araştırmacılar, idrar kaçırmanın kadınlarda çok daha yaygın olmasına karşın erkeklerin de idrar kaçırma veya mesane zayıflığı yaşayabileceğini belirtiyor.

Eliza* şu ifadeleri kullanıyor:

4 yıl önce ilk kızıma hamileyken ara sıra altıma kaçırmaya başladım. O zamandan beri de devam ediyor. Spor yaparken özellikle kötü oluyor ama mesanem biraz doluyken hapşırsam da kaçabiliyor.

34 yaşındaki kadın şunları ekliyor:

Bunun ne kadar yaygın olduğunun bilinmesini ve hakkında daha çok konuşulmasını isterdim. Diğer annelerle bu konuda bir ya da iki sohbetim oldu. Deneyimlerimiz hakkında biraz kıkırdayıp sızlanmak çok rahatlatıcıydı. Bu konuda daha az utanç duymamı sağladı.

Sağlık sorunları nedeniyle 26 yaşında idrar kaçırmaya başlayan Lola* ise şunları ekledi:

26 yaşında, özellikle de tüm gün ve uyurken idrar kaçırmamalıydım. Benim yaşımda bununla nasıl başa çıkarsınız?

Bu rahatsız edici, utanç verici ve iç çamaşırınıza idrar sızdığında hiç de kendine güvenen bir kadın gibi hissetmiyorsunuz.

Araştırmacılar, idrar kaçırmaya dair yaygın damgalamanın görünüşe göre bireyleri doğru ürünleri tercih etmekten alıkoyduğu uyarısında bulundu.

Her 10 kişiden 4'ü idrar kaçırma ürünleri yerine regl pedleri kullanmayı tercih ederken, yaklaşık 4'te biriyse mesane sızıntısına yardımcı olacak hiçbir ürün kullanmıyor.

Angie'nin kendi idrar kaçırma geçmişi bu bulgularla uyuşuyor. Angie, "idrar kaçırma ürünlerine" bakmanın isteyeceği "son şey" olduğunu ve bu yüzden adet ürünlerini tercih ettiğini anlatıyor.

Araştırmaya dahil olan regl bakım markası Natracare'den Sharna Waid şunları söyledi:

Pek çok kişinin sadece yaşlıların idrar kaçırdığını varsayması, rahatsızlığı çevreleyen utanç ve damgalamayı daha da kalıcı hale getiriyor. Bu rahatsızlığı gençler arasında normalleştirmek ve kişileri erken yaşta eğitmek için daha çok şey yapmamız gerekiyor.

*Kişilerin kimliklerini korumak için isimler değiştirilmiştir

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU