Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'la bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO zirvesi kapsamında yapacağı kritik görüşmeyi değerlendirdikleri yazılarda iki ülke ilişkilerindeki durumu masaya yatırdı.
The New York Times gazetesi, Biden'la görüşme yaklaşırken Erdoğan'ın tavrını yumuşattığını yazdı. Gazete, son yıllarda karşıtlarına yönelik sert bir dil kullanan Erdoğan'ın, Donald Trump'ın ABD başkanlığından ayrılmasıyla ve ekonomik krizle beraber Batılı liderlerin gönlünü almaya çalıştığını belirtti.
Cumhurbaşkanı'nın bugünkü kritik NATO toplantısında kesinlikle daha şüpheci bir ABD yönetimiyle karşılaşacağı kaydedilen yazıda, pandemi ve ekonomideki sıkıntılar nedeniyle Erdoğan'ın Batı'dan yatırım beklentisiyle bir dizi konuda tavrını yumuşattığı öne sürüldü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Buna karşın Türkiye'nin elinde NATO'daki konumu, milyonlarca göçmene ev sahipliği yapması ve Afganistan'daki varlığı gibi “önemli kartlar” olduğu, bu nedenle Erdoğan'ın Rusya'yla ilişkiler ve S-400 alımı konusunda muhtemelen yön değiştirmeyeceği kaydedildi.
Biden'ın göreve geldikten sonra Erdoğan'la sadece bir kez, 1915 olaylarını "Ermeni soykırımı" olarak tanıma kararını bildirmek için telefonda görüştüğünü hatırlatan The New York Times, Cumhurbaşkanı'nın bu duruma sessiz kaldığını ifade etti.
Bloomberg: Türkiye'ye yaptırım uygulanabilir
Bloomberg sitesi de, yayımladığı başyazıda Türkiye'nin uzun süre önce Batı'yı terk ettiğini ve Çin, Rusya ve İran'a yaklaştığını öne sürerek "Batı, Türkiye'nin saldırganca meydan okumasına karşı toleransının artık sonuna geldiğini göstermeli" ifadelerini kullandı. Bunun için en uygun ortamın Erdoğan'a yönelik sabrın halihazırda azaldığı NATO olacağı kaydedilen haberde, Biden'ın Erdoğan'a iki yoldan birini seçmek zorunda olduğunu açıkça göstermesi gerektiği belirtildi.
NATO'nun kurucu anlaşmasına göre bir üye ülkenin ittifaktan çıkartılamayacağı, ancak Türkiye'ye artık üye olarak istenmediğini söylemenin çeşitli yolları olduğu kaydedilen yazıda, "Nükleer silahların ve diğer stratejik varlıkların çekilmesiyle başlayarak ittifakın Türkiye topraklarındaki ayak izinin azaltılması iyi bir başlangıç olur" denildi. Türkiye'ye karşı silah satışının askıya alınması ve ekonomik yaptırım gibi bir dizi cezalandırıcı önlem alınabileceği de ifade edildi.
The Washington Post: İlişkiler gergin
ABD gazetesi The Washington Post, NATO zirvesi kapsamında düzenlenecek kritik görüşmenin ikili ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde gerçekleşeceğini belirtti. Erdoğan'ın geçen ay İsrail'e silah satışı nedeniyle Biden'a "Kanlı ellerinizle tarih yazıyorsunuz" diye seslendiğini yazan gazete, Biden'ın Erdoğan'la son yüz yüze görüşmesinin 2016'da Ankara'ya yaptığı ziyarette gerçekleştiğini, burada Türkiye'deki darbe girişiminde ABD'nin rol aldığı iddiasını reddettiğini hatırlattı.
Gazeteye konuşan Washington'daki Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Direktörü Gönül Tol da, Biden görüşmesiyle ilgili olarak "Ankara'nın açıkça büyük beklentileri var. Erdoğan ve Biden'ın tokalaştığı bir resim görmek istiyorlar" dedi.
AP: Birçok konuda anlaşmazlık yaşanıyor
CNN International, NATO zirvesiyle ilgili haberinde, Biden'ın 1915 Ermeni olaylarını soykırım olarak nitelemesi sonrasında Brüksel'de gerçekleşecek görüşmenin bazı açılardan gergin geçebileceği yorumunda bulundu.
Associated Press (AP) haber ajansı, iki NATO müttefikinin "Suriye'deki Kürt güçleri, S-400 meselesi" gibi birçok konuda anlaşmazlık yaşadığını yazdı. Haberde, iki liderin bugünkü gündeminde Suriye, Afganistan'dan çekilme sonrasında Türkiye'nin üstlenebileceği rol ve insan haklarının olacağı da kaydedildi.
Reuters da, iki lider arasındaki ilk görüşmenin Biden'ın göreve gelmesinden 5 ay sonra gerçekleşecek olmasının Ankara-Washington arasındaki soğuk ilişkilerin göstergesi olduğunu belirtti.
Independent Türkçe, The New York Times, Bloomberg, The Washington Post, CNN International, AP, Reuters