G7 olarak adlandırılan gelişmiş yedi batılı ülkenin liderleri hafta sonunda yapılan zirvede Çin'i en hassas olduğu konularda yoğun şekilde eleştirdikleri bir bildiri yayımladılar.
Liderler Sincan'daki insan hakları sorunları konusunda Çin'i eleştirirken, Hong Kong'da özerkliği muhafaza etmesi çağrısında bulundular ve koronavirüs salgınının nasıl ortaya çıktığının belirlenmesi için kapsamlı inceleme başlatılmasını istediler.
Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan G7 liderlerinin demokrasiyi korumaktan teknoloji yarışına kadar çeşitli konularda Çin'e "karşı koymak ve rekabet etmek" için hemfikir olduğunu söyledi.
Sullivan G7 toplantısında Çin konusunda "hiç atılmamış büyüklükte bir adım atıldığını ve son birkaç yıldır görülmeyen bir yakınlaşma olduğunu" söyledi.
"Çin'in dünya demokrasileri için ciddi bir engel oluşturduğu konusunda genel bir görüş sözkonusu" diyen Sullivan "Karşı adım atmak ve rekabet etmek gibi sözler yalnızca Joe Biden'ın değil odadaki tüm liderlerin ağzından çıktı" dedi.
Çin'in G7 zirvesine atıfta bulunarak "az sayıda ülkenin" dünyanın kaderini tayin ettiği günlerin geride kaldığı ile ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Sullivan, "Bu üzücü. Eğer dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkeleri küçük ülkeler olarak görüyorlarsa bakış açılarında ciddi bir sorun var demektir" dedi.
G7 liderleri aynı zamanda Çin'in gelişmekte olan ülkelere sağladığı desteğe rakip olacak bir program geliştirilmesini de görüştü.
Çin Londra elçiliğinden bugün yaptığı açıklamada G7 bildirisini kınayarak ülkenin iç işlerine müdahale olarak niteledi. Açıklamada G7 ülkelerinden "Çin'in itibarını asılsı
Independent Türkçe, Reuters