İstanbul, Diyarbakır, Elazığ, Mardin, Samsun, Ankara ve Konya'dan 14 kişi, sosyal medyadan gördükleri bir yardım çağrısının ardından bir hesaba para gönderdikleri için "terörizmi finanse" ettikleri suçlamasıyla ceza aldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Birbirlerini daha önce hiç tanımayan bu kişileri aynı dava dosyasında bir araya getiren olaylar zinciri sosyal medyada başladı.
Suriye'deki çadır kamplardan fotoğraflar paylaşan ve savaş mağduru insanlara yardım çağrısı yapan bir hesabın kullanıcısına ulaşan bu Türkiye vatandaşları, kendilerine verilen IBAN numarasına bütçelerine göre yardımlar gönderdi.
Hesap emniyet radarında
Verilen IBAN numarası Ziraat Bankası hesabına kayıtlıydı. Resmi yollarla gönderilen bu yardım paraları, Muhammed Hajıkadur isimli Suriye vatandaşı tarafından Suriye'de bulunan bir akrabasına iletildi.
Yardımlar da çadır kamplarda yaşayan savaş mağdurlarına ulaştırıldı.
Ama yardım paralarının gönderildiği IBAN hesabı emniyetin radarındaydı.
Bu hesap daha önce hakkında IŞİD suçlaması bulunan bir kişiye 2 bin 800 lira göndermek için kullanılmıştı.
Böylece dosya açıldı ve bu hesaba para gönderen herkesin evine özel harekat polisleriyle şafak baskınları yapıldı.
Paraların toplandığı banka hesabının sahibi Hajıkadur ifadesinde, Suriyelilerin kendisine güvendiği için paralarını teslim ettiğini, kendisinin de bu paraları Suriye'ye gönderdiğini, hiçbir örgütü finanse etmediğini söyledi.
Hajikadur, hesabına insani yardım amaçlı paraların da gönderildiğini bunları da Suriye'deki tanıdıkları vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını ifade etti.
Savcı: Türkçe öğretmeni olduğu şeklinde istihbari bilgiler var
Ama dosyada, insani yardım amaçlı bu hesaba 150 ile 200 lira arasında değişen küçük meblağlar gönderen sıradan insanlar da şüpheliydi.
Onlardan biri de Demet Bayram…
Dosyada Bayram için şu ifadeler yer aldı:
"Demet Bayram isimli şahsın 2013-2015 yılları arasında ücretli Türkçe öğretmenliği yaptığı şeklinde teyide muhtaç istihbari nitelikte bilgilerin elde edildiği, şahsın örgütsel faaliyetlerine yönelik eldeki mevcut verilere binaen yapılan çalışmada somut bir tespitin yapılamadığı…"
Bayram, kendisine ait banka hesabından aylar içinde toplamda 8 bin 500 lira tutarında yardım göndermişti. Bu işlemlerin açıklama kısmına ise, "bebek bezi için", "bebek bezi yardımı", "erzak" yazmıştı.
Bayram alınan ifadesinde, "Ben muhtaçlar ve fakirler arasında herhangi bir ayrım gözetmeden yardım eden birisiyim. Gördüğüm, duyduğum veya bizzat ziyaret ederek haberdar olduğum ihtiyaç sahiplerine tamamen acıma ve merhamet içgüdüsüyle hareket ederek yardımda bulunmayı istemekten başka herhangi bir amacım yoktur" dedi.
İşlem açıklaması: Mültecilere yardım
Hesaba para gönderirken işlem açıklaması olarak "mülteci aile için buzdolabı ve halı", "mülteci yetimler için bez", "mama", "kömür" ve "erzak" ifadelerini kullanan ve 5 işlemde toplamda 4 bin 800 lira gönderen Metin A. da "terörizmin finansmanı" suçlamasıyla yargılandı.
Metin A., yardım kampanyasından sosyal medya sayesinde haberdar olduğunu belirterek, "Hiçbir terör örgütü ile ilişki ve irtibatım yoktur. Terör örgütüne yardım etmek istesem kendi hesabımdan hiçbir şekilde para göndermem" ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa'da yargılandılar, 5 yıl ceza aldılar
Soruşturmanın şüphelilerinden Serhat Enes Görmez için dosyada "Selefi/Vahhabi görüşlerini benimsiyor" şeklinde not düşüldü. Radardaki hesaba 3 işlemde 1600 lira para göndermişti.
Görmez'in ifadesine ise şunlar yer aldı:
"İnsani yardım adı altında kendi hesabımdan başka derneklere de para göndermiştim. Bu paraların miktarını ve tarihlerini de şu an için hatırlamıyorum. Ayrıca para göndermiş olduğum derneklerin isimlerini de hatırlamıyorum. Kesinlikle terör örgütünün finansmanını sağlamak için para göndermedim. Benim yardım etme amacım tamamen insani niyetlerledir."
Aralarında diş hekimi, öğrenci, öğretmen ve kimi esnafın bulunduğu "yardımseverler", Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma sonrası Şanlıurfa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 1 yıllık yargılamanın ardından "terörizmin finansmanı" gerekçesiyle 5 yıl hapis cezası aldı.
Dosyadaki Suriye vatandaşlarına ise "terör örgütü üyeliği"nden ceza verildi.
Avukat Kocamanbaş: Kendi hallerinde insanlardan bahsediyoruz, bu hayatın olağan akışına aykırı
Dosyanın avukatlarından biri olan Mustafa Kocabanbaş, gözaltı işlemlerinden sonra bazı isimlerin kendisine ulaştığını aktararak, "Dosyalarını inceledim. Çok düşük miktarlarda para transferleri vardı. Paranın gönderildiği banka hesabının sahibinin ise Türkiye'de resmi işyeri bulunuyor. Savcılık, 'Bu paralar IŞİD'e gidiyor' değerlendirmesinde bulundu ama buna yönelik hiçbir delil sunmadı. Suriye'ye gönderilen yardımların IŞİD'e gönderildiğini iddia etti. Düşük miktarlarda para transferlerinin dışında hiçbir husus bulunmuyor. Eğer örgüt finanse edilmiş olsaydı öncesinde ya da sonrasında farklı irtibatlar olması gerekirdi ama hiçbir irtibat yok" diye konuştu.
Para transferinin yapıldığı kurumun Ziraat Bankası olduğunu hatırlatan Kocamanbaş, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu durumda Ziraat Bankası'nın IŞİD'i finanse etmek için kullanıldığı sonucu dahi çıkabilir. Biz sanıkların güncel durumlarını mahkemeye sunduk. Kendi hallerinde insanlar. Bu insanların terörizmi finanse etmeleri hayatın olağan akışına aykırı. Mahkemede olumlu bir hava da aldık ama sonucunda öyle olmadığını gördük. İstinafın bu kararı durdurmasını bekliyoruz. Haklarında daha fazla delil olan sanıklar için bile beraat kararı veriliyor. Karşılaşılan durum hakkaniyete aykırı."
© The Independentturkish