Danimarka, sığınmacıların Avrupa'dan sınır dışı edilmesini öngören yasayı kabul etti

AB söz konusu adıma dair "temel endişeleri" bulunduğunu açıkladı

Kopenhag'da Danimarka'nın sığınmacı prosedürlerini protesto eden Suriyeliler (AP)

Danimarka, parlamentonun İskandinav ülkesinde sığınmacıları Avrupa'dan sınır dışı etmeye imkan tanıyan bir yasayı kabul etmesinin ardından STK'ler, yardım kuruluşları ve Avrupa Birliği'nde (AB) "temel endişelere" yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kopenhag'daki parlamenterlerin büyük çoğunluğu, bugün başvuruları işleme alınan sığınmacıların kıta dışındaki ortak ülkelere gönderilmesine imkan tanıyan yasa tasarısı lehine oy kullandı.

Sosyal Demokratların göçmenlik alanındaki sözcülerinden Rasmus Stoklund, söz konusu hamlenin sığınmacılara "Danimarka'da hoş karşılanmadıkları" mesajı iletmesini istediğini söyledi.

Stoklund, bugün yerel basına verdiği demeçte, "Danimarka'ya sığınma talebinde bulunduğunuzda, Avrupa dışında bir ülkeye geri gönderileceğinizi bileceksiniz; böylece insanların Danimarka'dan sığınma istemekten vazgeçmesini umuyoruz" dedi.

AB, tasarının kabul edilmesinin ardından kaygılarını dile getirdi.

AB Komisyonu sözcülerinden Adalbert Jahnz, "Sığınma taleplerinin dışarıdan işlenmesi, hem sığınma prosedürlerine erişim hem de korumaya etkin erişim açısından temel soru işaretlerini gündeme getiriyor" dedi.

Sığınma talebi hakkının birliğin temel haklarından biri olduğunu belirten sözcü, "Mevcut AB kuralları veya yeni göçmenlik ve sığınma anlaşması önerileri kapsamında bu mümkün değil" dedi.

Parlamenterlerin 24'e karşı 70 lehte oyla tasarıyı kabul etmesi, AB'nin birlik içinde büyük anlaşmazlık yaratan Avrupa'nın çiğnenmiş göç ve sığınma kurallarını düzeltme yönündeki çabalarından bariz bir kopuşu teşkil ediyor.

Yasa, Danimarka topraklarına gelen mültecilerin, Danimarka tarafından muhtemelen Avrupa dışında ortak bir ülkedeki sığınmacı merkezlerine gönderilmesine izin veriyor. Sığınmacılar, burada sığınma taleplerini inceletecek ve muhtemelen söz konusu ülkede koruma hakkı kazanacak.

Danimarka henüz bir ortak ülkeyle anlaşmaya varmasa da, Stoklund birkaç aday ülkeyle görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Yasayı eleştirenler, planın mültecilerin güvenliği ve refahını baltalayacağından, insan haklarını tehlikeye atacağından ve Danimarka'nın AB'deki yükümlülüklerinden kaçınmasına olanak tanıyacağından endişe ediyor.

BM Mülteci Ajansı BMMYK, geçen ay Danimarka'ya yasayı kabul etmeme çağrısı yapmış ve diğer Avrupa ülkelerinin Danimarka'nın politikasını taklit etmesi durumunda söz konusu yasanın "dibe doğru bir yarış" başlatabileceğini belirtmişti.

BMMYK Yüksek Komiser Yardımcısı Gillian Triggs, mayısta yaptığı açıklamada "BMMYK, sığınmacıları zorla diğer ülkelere transfer etmeye yönelik dışarıda tutma girişimlerine kesin olarak karşı çıkıyor" demişti.

Triggs, "Bu tür uygulamalar, güvenlik ve koruma arayanların haklarını zedeliyor, onları şeytanlaştırıyor, cezalandırıyor ve hayatlarını riske atabiliyor" diye eklemişti.

Reuters'tan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU