Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantlarının ilk ortaya çıktıkları ülkelerin adlarıyla anılmasının bu ülkelerin tepkisini çekmesi sonrası, mutasyon virüsleri tanımlamak için antik Yunan alfabesi kullanılmasına karar verdi.
Bugüne dek kamuoyu ve medyada ilkin Birleşik Krallık, Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan'da saptanan varyantlar bu ülkelerin isimleriyle anılırken DSÖ, Yunan alfabesinin harflerini kullanarak, bilimsel literatürdeki karmaşık sayıları yazmakta zorlanıp kısa yoldan ulus etiketleyenlere örnek olmayı amaçlıyor.
Hindistan'a Delta ve Kappa
İlkin Hindistan'da çıkan çifte mutasyona uğramış varyant B.1.617'ye bundan böyle Delta Varyantı diyeceğini duyuran DSÖ, Hindistan'da B.1.617'den evvelki varyanta da Kappa Varyantı adını verdi.
Today, @WHO announces new, easy-to-say labels for #SARSCoV2 Variants of Concern (VOCs) & Interest (VOIs)
— Maria Van Kerkhove (@mvankerkhove) May 31, 2021
They will not replace existing scientific names, but are aimed to help in public discussion of VOI/VOC
Read more here (will be live soon):
https://t.co/VNvjJn8Xcv#COVID19 pic.twitter.com/L9YOfxmKW7
Modi hükümeti tepki göstermişti
Öncesinde eski ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüs için kullandığı 'Çin virüsü' tabiri Çin'le ilave kriz çıkarmış, yaygın bir söylem haline gelmesi de Asya kökenli ABD vatandaşları tarafından dava konusu yapılmıştı.
Hindistan'da çıkan mutasyon geçirmiş varyanta 'Hint varyantı' denilmesine tepki gösterem Yeni Delhi yönetimi de 12 Mayıs'ta resmi itirazlarda bulunmuştu.
Hindistan hükümeti, sosyal medya platformlarından, Hint varyantı tabirini kullanan tüm paylaşımların ülkenin imajına zarar verdiği gerekçesiyle kaldırılmasını talep etmişti.
"Hiçbir ülke damgalanmamalı"
DSÖ'nün Kovid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove, Yunan alfabesiyle kolay ve yansız adlandırmayı tanıtırken, "Etiketleme, önemli bilimsel bilgiler aktaran ve araştırmalarda kullanılan bilimsel isimlerin yerini tutamaz. Hiçbir ülke Kovid varyantlarını saptadığı ve bildirdiği için damgalanmamalıdır" dedi.
No country should be stigmatized for detecting and reporting variants.
— Maria Van Kerkhove (@mvankerkhove) May 31, 2021
Globally, we need robust surveillance for variants, incl epi, molecular and sequencing to be carried out and shared. We need to continue to do all we can to reduce the spread of SARS-CoV-2 #COVID19 @WHO
Omega'ya kadar yolu var
DSÖ'nün açıklamasına göre SARS-CoV-2 genetik soylarının isimlendirilmesi ve izlenmesi için yerleşik isimlendirme sistemleri bilim adamları tarafından ve bilimsel araştırmalarda kullanılmaya devam edecek, ancak bilimle ilgili olmayan kamuoyuna açıklama yapılırken anlaşılmasını kolaylaştırmak için Yunan alfabesinin Alfa, Beta, Gamma gibi harfleri kullanılacak.
Buna göre Birleşik Krallık varyantı diye bilinen B.1.1.7'ye Alfa, Güney Afrika'da yayılan 501Y.V2. varyantına Beta, Brezilya varyantları diye bilinen P.1 ve P.2'ye Gamma ve Zeta, martta ABD'de bildirilen iki varyanta Epsilon ve Iota denilecek.
Independent Türkçe, Sputnik Türkçe