Lübnanlı aktivistler: Mafya ve milisler ülkeyi dize getirdi

"Limanı mafyanın işlettiğini düşünüyorum"

14 Aralık’ta Hizbullah ve Emel destekçilerinin polisle karşıya geldiği anlardan bir görüntü (AFP)

Lübnan'da siyasi ve ekonomik kriz gün geçtikte derinleşiyor. Bu durum halkı kötü etkilerken, aktivistler mafya ve milislerin ülkeyi dize getirdiğini söylüyor.

Ülkenin başkentindeki Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de meydana gelen patlamada 200'den fazla kişi yaşamını yitirmiş ve binlerce kişi yaralanmıştı. Gelen tepkiler üzerinde Başbakan Hassan Diyab 6 gün sonra istifa etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni hükümeti kurma görevini önce Mustafa Edib'e vermişti. Edib görevi iade edince eski Başbakan Saad Hariri görevlendirilmişti. Ancak mezhep eksenli siyaset yüzünden yaşanan anlaşmazlıklar, hükümetin kurulmasına engel oluyor.

Siyasi karmaşa, halihazırda çökmeye doğru yol alan ekonomiyi de kötü etkiliyor. Yoksullar başta olmak üzere halk, bunun olumsuz sonuçlarıyla karşılaşıyor.

CNN International'ın görüştüğü 78 yaşındaki Izzo, gönüllü bir grup olmasa yemek yiyemeyeceğini söyledi.

Bahsi geçen hayır kurumu, Beyrut patlamasından iki gün sonra kurulan Nation Station (Ulus İstasyonu).

Nation Station'ın kurucularından Josephine Abdo, terk edilmiş bir benzin istasyonunda toplandığı arkadaşlarıyla çevreye yardım dağıtarak girişimlerini başlattıklarını söyledi. Benzin istasyonu patlamadan aylar sonra, yaklaşık bin aileye destek götüren mutfağa dönüştü.

 

210528134724-02-cnn-lebanon-nation-station-exlarge-169.jpg
(Charbel Mallo)

 

"Patlamadan sonra ihtiyacın yavaş yavaş azalacağını düşündük" diyen Abdo, kötü ekonomi sebebiyle halkın ihtiyaçlarının giderek arttığını kaydetti.

Zira Lübnan lirası, 2019'un sonlarından bu yana yüzde 90'dan fazla değer kaybetti. Dünya Bankası'na göre, ekonomideki bu erime nüfusun yarısını yoksulluk sınırının altına itti.

Örneğin ülkede zaman zaman akaryakıt ve ilaç krizi yaşanıyor. Yoksul bölgelerde elektrik her gün saatlerce kesiliyor.

2019'daki 17 Ekim Devrimi'yle ortaya çıkan yeni nesil aktivistler, mezhep temelli siyasi partilerin olmadığı bir sistem istiyor.  

Abou Abdo bunu şöyle açıkladı:

Hiçbir politikacıyla bağlantımızın olmaması bizi farklı kılıyor. Herkese yardım ediyoruz ve ayrımcılık yapmıyoruz. Bu şekilde daha iyi bir ulus inşa edebiliriz. Grubun adını Nation Station (Ulus İstasyonu) koyduk çünkü gerçekten her gün gördüklerimize bir alternatif yaratmak istiyoruz.

"Limanı mafyanın işlettiğini düşünüyorum"

Lübnan'ın pek çok sorunu olsa da bunların temel nedeninin yolsuzluk olduğu düşünülüyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2020 Yolsuzluk Algısı Endeksi'ne göre Lübnan, 180 ülke arasında 149. sırada.

 

 

CNN International, yolsuzluğun küçük rüşvetlerden bankalara kadar uzandığını yazdı. Politikacıların hissesinin olduğu bankaların, iç savaştan sonra Lübnan'ın altyapısını inşa etmek için devlete yüksek faiz oranlarıyla kredi verdiğini kaydetti.

Lübnan'ın önde gelen gazetecilerinden Riad Kobaissi, yolsuzlukla ilgili şu ifadeyi kullandı:

Lübnan'da 4 Ağustos'ta yaşananlar, yolsuzluğun tam anlamıyla yüzümüzde patlamış olması. Liman, tüm Lübnan sisteminin bir mikrokozmosudur. Burası rüşvet üzerine kuruludur. Patronaja dayanır. Limanı mafyanın işlettiğini düşünüyorum.

Öte yandan halkın duyduğu öfke duvarlara yansıyor. Protestocuları parlamento binasından uzak tutmak için kurulan barikata çizilen grafitilerde "mafya" ve "milis" kelimeleri sıkça yer alıyor.

 

Independent Türkçe, CNN International, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU