Bilim insanları fareleri birbirleriyle arkadaş olmaları için programlamalarına izin veren bir cihaz geliştirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İmplant, ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nde bir farenin beynindeki nöronları başka bir fareyle "anında bağ" oluşturması için kablosuz olarak yeniden programlamaya çalışan araştırmacılar tarafından geliştirildi.
Teknolojinin gelişimine öncülük eden Profesör John Rogers şunları söyledi:
İzole edilmiş bir hayvandaki beyin aktivitesi ilginçtir fakat bireyler üzerindeki araştırmaların ötesine geçerek karmaşık, sosyal etkileşim halindeki gruplarla ilgili çalışmalar yapmak sinirbilimdeki en önemli ve heyecan verici sınırlardan biridir.
Artık bu gruplarda bireyler arasındaki bağların nasıl oluştuğunu ve koptuğunu araştıracak ve bu etkileşimlerden sosyal hiyerarşilerin nasıl ortaya çıktığını inceleyecek teknolojiye sahibiz.
İlerleme hayvan gruplarında sosyal etkileşimleri araştıran ve türünün ilk örneği optogenetik (nöronları ışıkla kontrol etmeye dair bir yöntem) çalışmalara olanak sağlayan ultra küçük pilsiz teknolojinin bir sonucu olarak gerçekleşti.
İnce, esnek implantlar farelerin kablolara takılmadan "normal görünmesine ve gerçekçi ortamlarda normal davranmasına" olanak sağlıyor.
Fareler fiziksel olarak birbirine yakın olduğunda araştırmacılar beynin bir bölgesinde üst seviye yürütme işlevleriyle ilgili bir dizi nöronu etkinleştirdi ve bu, sosyal etkileşimlerinin sıklığını ve süresini artırmalarını sağladı.
Farelerin beyinleri aynı şekilde başka bir fareyle arkadaşlığını bitirmesi için anında tekrar programlanabilir ve etkileşimler normale döner.
Northwestern Üniversitesi'nden deneyi tasarlayan nörobiyolog Yevgenia Kozorovitskiy şunları söyledi:
Bunun gerçekten işe yarayacağını düşünmemiştik.
Bildiğimiz kadarıyla bu, sosyal davranışta sinirsel senkronizasyon hakkında uzun süredir var olan büyük bir hipotezin ilk defa doğrudan değerlendirilmesi.
Araştırmanın optogenetik alanında, araştırmacıların insan beynindeki belirli nöronları hedef almasına olanak sağlayacak başka atılımlara ön ayak olması umuluyor. Araştırmacılar, ışığa duyarlı bir alge ait değiştirilmiş geni ifade etmek için nöronları değiştirerek, teorik olarak beyin faaliyetlerini kontrol etmek için harici ışık kullanabilir.
Profesör Kozorovitskiy şu ifadeleri kullandı:
Bilimkurgu gibi geliyor ama bu inanılmaz derecede faydalı bir teknik.
Optogenetik, bir gün körlüğü veya felci tedavi etmek için kullanılabilir.
Çalışma pazartesi günü Nature Neuroscience adlı akademik dergide yayımlandı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech
Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
© The Independent