Beyaz denizkulakları "aşk iksiriyle" kurtulacak

"Denizkulağı uzun mesafe ilişkilerinde berbat"

Kaçak avcılar, etinin değeri çok yüksek olduğu için beyaz denizkulağını hedef alıyor (Reuters)

Bilim insanları, nesli tükenmekte olan beyaz denizkulaklarının (white abalone) sayısını "kimyasal aşk iksiriyle" artırmayı başardı.

Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, Latince ismi Haliotis sorenseni olan beyaz denizkulaklarını kurtarmak için ilginç bir yönteme başvurdu ve bazı kimyasal maddelerden iksir hazırladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar hayvanları bu solüsyonla saatlerce ıslatıyor. Böylelikle spermlerini ve yumurtalarını salmasına yol açan afrodizyak sağlanıyor.

Bu küçük yumuşakçalar genellikle alglerle besleniyor ve yaklaşık 35-40 yıl yaşıyor. Güçlü ve kaslı "ayaklarıyla" denizdeki kayalara ve diğer sert yüzeylere tutunan hayvanlar, oval şekilli kabukları sayesinde yırtıcılara karşı korunuyor.

Ancak bir zamanlar ABD'nin ve Meksika'nın kıyılarında milyonlarca sayıda bulunan bu yumuşakçalar, 2001'den beri ABD'nin tehlike altındaki türler listesinde yer alıyor. 

Zira hayvanların popülasyonu aşırı avlanma, hastalıklar ve düşük üreme oranları gibi sebepler yüzünden epey düştü.

Bilim insanları, yaklaşık 10 yıl boyunca hiçbir beyaz denizkulağının dünyaya gelmemesinin ardından devreye girdi. Kaliforniya Üniversitesi'nden Kristin Aquilino ve ekibi, deniz suyu ve hidrojen peroksitten oluşan "iksirle" hayvanların sayısını artırmayı başardı.

 

112998.jpg
(Reuters)

 

"Bu hayvanların nesli tükenmek üzere. Bizim yardımımız olmadan kurtulamazlar" diyen Aquilino, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Denizkulağı uzun mesafe ilişkilerinde berbat. Üreme hücrelerini serbest bırakmaları için onları çok romantik bir solüsyonun içine koyuyoruz. Böylece hücreleri laboratuvar ortamında birleştirebilir ve dünyaya yavrular getirebiliriz.

Hayvanların yumurtlama sayısı 2019'da 25 bine ulaşmıştı. Ancak pandemide tek bir çalışma yürütülebildiği için sayı düştü. Öte yandan Aquilino, larvaların şimdiye kadarki en yüksek hayatta kalma oranlarına sahip olduğunu söylüyor.

Çalışma başarısız olursa, ilerleyen haftalarda aynı işlem tekrar uygulanıyor. Aquilino, bu süreci "Onları çok fazla strese sokmadığımızdan emin olmak istiyoruz. Verilen bu aranın, hayvanlara iyi gelip onları daha üretken hale getirmesini umuyoruz" diye açıklıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, NOAA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU