Çin, 29 Nisan Perşembe günü ilk kalıcı uzay istasyonunun ana modülünü fırlattı.
Yaşam destek ekipmanı ve astronotların yaklaşık 6 ay kadar kalabileceği yaşam alanını barındıran Tianhe çekirdek modülü, Uzun Yürüyüş 5B roketiyle Çin'in Hainan eyaletindeki uzay üssünden fırlatıldı.
Tiangong isimli uzay istasyonunun yörüngede faaliyete geçebilmesi için diğer parçaların da yerleştirileceği 10 fırlatma görevi daha yapılacak. Bu görevlerin ardından istasyonun 2022'de faaliyete geçmesi bekleniyor.
Nihayetinde Çin uzay istasyonunun yeryüzünden 400 ila 450 kilometre yukarıda, alçak Dünya yörüngesinde 15 yıl kalması planlanıyor.
Ülke, bu istasyonu Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ölçeğinde bir işbirliğine açmayı planlamıyor. Ancak Pekin, yine de işbirliğine açık olduklarını söylüyor. Bu işbirliğinin kapsamı ise açıklanmıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
T şeklinde tasarlanan Çin Uzay İstasyonu, tamamlandığında yaklaşık 66 ton ağırlığında olacak. Bu da istasyonun yaklaşık 450 tonluk UUİ'den daha hafif ve küçük olacağı anlamına geliyor. Ancak teoride istasyona 6 modül daha eklenmesi mümkün.
ABD ve Rusya'nın ardından büyüyen teknolojik gücünü ortaya koymaya çalışan Çin, son yıllarda uzay araştırmalarına milyarlarca dolar harcadı.
Ülke, ilk uydusunu forlattığı 1970'ten bu yana uzun bir yol kat etti. İlk astronotunu 2003'te uzaya çıkaran Çin, 2019'da Ay'ın karanlık yüzüne uzay aracı gönderen ilk ülke olmuştu.
Bu yılın başlarında ise Mars yörüngesine bir uzay aracı yerleştirmeyi başarmıştı.
24 Şubat'ta Mars yörüngesine yerleşen Tianwen-1'in üzerinde yer alan bir yer aracının da mayısta Kızıl Gezegen'in yüzeyine inmesi planlanıyor.
Söz konusu yer aracına Çin mitolojisinde ateş ve savaş tanrısı olan Zhurong'un ismi verilmişti.
Çin; SSCB ve ABD'den sonra Mars'a yüzey aracı indiren üçüncü ülke olacak.
Independent Türkçe, AFP, AP, Phys.org
Derleyen: Çağla Üren