Yunanistan'da bir mahkeme, ülkenin geçen yıl Türkiye üzerinden yapılan düzensiz göç karşısında sıkı önlemler aldığı sırada, ailesiyle birlikte "yasadışı" yollarla sınırı geçen Suriyeli mülteciye 52 yıl hapis cezası verdi.
Mahkemede sadece baş harfleri K. S.'yle anılan mülteci, Yunanistan'ın Midilli adasındaki mahkemede cuma günü bu ağır cezaya çarptırıldı.
Kampanyacılara göre K. S., Mart 2020'de üç küçük çocuğunu içeren ailesiyle ve düzinelerce diğer kişiyle birlikte tekneyle Türkiye'den Yunanistan'ın Sakız Adası'na geçti.
Aile Suriye'deki iç savaştan kaçtıktan sonra ilk başta Türkiye'ye sığınmıştı. Ancak K. S., Türkiye'nin Libya'daki askeri operasyonuna katılmayı reddettiğini ve bunun sonucunda kısa süreliğine hapse atıldığını iddia ediyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Serbest bırakılmasının ardından K. S., ailesiyle birlikte Yunanistan'a kaçmaya çalışarak tekneyle gidilen en yakın ada olan Sakız Adası'na geçse de adaya ulaştığında o ayın başlarında yürürlüğe giren tartışmalı politika gereğince sığınma hakkı reddedildi.
Mart başında, ailenin Yunanistan kıyılarına ulaşmasından kısa bir süre önce Yunanistan hükümeti, Türkiye'nin göçmenlerin AB'ye seyahat etmesi için "kapıları açması" üzerine yeni sığınma başvurularını en az bir aylığına geçici olarak engellemeye karar vermişti.
O dönemde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin Suriye'deki savaştan kaçan insan sayısıyla artık başa çıkamayacağını söylüyordu.
Mültecileri ülkeye almaya dair Türkiye üzerindeki yükü hafifletmek için AB ülkelerinin daha fazla çaba göstermesini talep eden Erdoğan, sığınmacıların ve göçmenlerin AB'ye üye komşu ülkelere geçişine izin vererek Yunanistan sınırında akına yol açmıştı.
Buna cevaben Yunanistan, sınırlarını "koruyacağına" dair sert bir uyarıda bulunurken, Yunanistan Başbakanı Miçotakis de "yasadışı yollardan Yunanistan'a girmeye" teşebbüs eden göçmen ve sığınmacıların geri gönderileceğini açıklamıştı.
Yunanistan-Türkiye sınırındaki kaosun içinde kalan K. S., "yasadışı giriş" suçlamasından mustarip çok sayıdaki kişiden biri oldu.
Ancak Yunan makamlarının K. S.'yi ailesini ve yaklaşık 40 diğer kişiyi Yunan kıyılarına getiren teknenin dümeninde bulunmakla suçlamasıyla, K. S.'ye "yasadışı girişi kolaylaştırma" ve "gemi enkazına" neden olma suçlamaları da yöneltildi.
Üç suçlama toplamda 93 yıl hapis cezasına anlamına gelebilirdi. K. S. sadece ilk iki suçlamadan hüküm giyerken, kampanyacılar da K. S.'nin Sakız Adası'na geçen tekneyi kullanan kişi olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını söylüyor. K. S.'nin ailesi de onun sadece bir yolcu olduğunu savunuyor.
Suriyeli mülteci ve ailesini destekleyenler, K. S.'nin 52 yıllık hapis cezasının Yunanistan'ın göçmen ve sığınmacıları ülkeye gelmekten caydırmaya yönelik geniş çaplı stratejisinin parçası olduğunu söylüyor.
Yunanistan'daki sığınmacıları destekleyen kampanya You Can’t Evict Solidarity'nin (Dayanışmayı Tahliye Edemezsiniz) sözcüsü Johannes Körner, The Independent'a şunları söyledi:
İnsanlara Yunanistan'dan uzak durmaları gerektiğini göstermek ve kaçmaya çalışan kişilere suçlu muamelesi yapmak istiyorlar.
Körner, sonuç olarak K. S.'nin "hiçbir sebep yokken, sadece Türkiye'den ve Suriye'den kaçtığı için hapse gönderileceğini" söyledi.
Körner, "Bu çılgınlık" diye devam etti.
Ona bu kadar uzun bir hapis cezası verilmesi delilik.
Körner, 10 veya 20 yıl hapis yatmasının ardından K. S.'nin cezasının kısaltılabileceğini belirtti. Ancak bu yine de K. S.'nin, şu anda Yunanistan'daki bir mülteci kampında yaşayan eşi ve üç çocuğundan ayrı olarak parmaklıkların ardında en az 10 yıl geçireceği anlamına geliyor.
Fakat K. S.'nin ailesi, Yunanistan'ın göçmenlik baskısından etkilenen tek aile değil: Ülke, Ege Denizi'nden gelen geri çevirme haberleri sebebiyle BM mülteci ajansı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (BMMYK) tekrar tekrar uyarı alıyor.
Bu yılın başlarında BMMYK, sığınmacıların zorla geri çevrilmesinin Avrupa hukukunu ve uluslararası hukuku ihlal etmesine rağmen, geçen yılın başından bu yana birkaç yüz şüpheli geri çevirme vakası kaydettiğini açıkladı.
Komiserlik, olayları soruşturması için Yunanistan'a çağrı yaptı. Bununla birlikte, Yunanistan hükümeti suçlamaları şimdiye kadar reddederken, Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis de geri çevirme haberlerini "yalan haber" olarak niteledi.
The Independent, yorum için Yunan hükümetiyle temasa geçti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent