Çin'in baskıları nedeniyle ülkelerinden kaçmak zorunda kaldıklarını söyleyen ve geride kalan çocuklarıyla yeniden bir araya gelmek için uğraşan üç Sincanlı Uygur, Çin'in "terörist" suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.
CNN televizyonu, geçen ay Çin'in etnik azınlıklara yönelik baskısı sonucu Sincan'dan ayrılmak zorunda kaldıkları söylenen ve çocuklarını arkalarında bırakan iki Uygur ailenin hikayelerini yayımlamıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Avustralya'da yaşayan Mamutcan Abdurehim, 5 yıldır eşinden ve iki çocuğundan ayrı kaldığını belirtmişti. Çocuklarının büyükanneleriyle birlikte Sincan'da kaldığını söyleyen Abdurehim, eşininse gözaltı merkezine gönderildiğini düşündüğünü anlatmıştı.
2016'da doğacak 6. çocuklarının kürtajla alınmasından korkarak Çin'den İtalya'ya kaçtıklarını belirten Ablikim Mamtinin ve Mihriban Kader çifti de, 4 çocuklarını geride bırakmak zorunda kalmıştı. Çifte göre, İtalya'nın vize verdiği çocukları geçen sene konsolosluğa başvuruda bulunmak isterken Şanghay'daki yetkililer tarafından engellenmiş, Sincan'daki Feyzivat ilçesinde devlete bağlı bir çocuk yurduna yerleştirilmişti.
CNN'in ulaştığı Mamutvan Abdurehim ve Ablikim Mamtinin-Mihriban Kader çiftinin Sincan'daki çocuklarıysa, aileleriyle bir araya gelmek istediklerini söyledi.
Pekin'den "aşırılık yanlısı dini düşüncelere sahip olma" suçlaması
Geçen ay Çin hükümetiyle temasa geçmeye çalışan CNN, sorularına yanıt alamadı. 2 Nisan'da CNN'e gönderilen bir sayfalık açıklamadaysa, Çin çocuklarına kavuşmak isteyen üç Uygur'u "aşırılık yanlısı dini düşüncelere sahip olmakla" ve çocuklarını terk etmekle suçladı.
Açıklamada, Mamutcan Abdurehim'in eşinin "etnik nefreti körükleme" suçlamasıyla 9 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi. Ablikim Mamtinin ve Mihriban Kader'in de "şiddet yanlısı bir terör örgütünün önemli üyeleri olduğu" iddia edildi.
Açıklamada ayrıca ailelerin Sincan'a dönmek istemediği belirtildi. Öte yandan yurtdışında yaşayan Uygurlar ve diğer etnik azınlıklar, Çin'e döndükleri anda gözaltına alınma riskiyle karşı karşıya olduklarını savunuyor.
CNN'in haberine göre, Çin hükümeti terör suçlamalarıyla ilgili herhangi bir kanıt sunmadı. Üç Uygur da yöneltilen suçlamaları reddetti.
Ablikim Mamtinin-Mihriban Kader çifti yaptıkları açıklamada "Çocuklarımızı asla terk etmezdik ama Çin hükümeti onların yanımıza gelmesine izin vermedi" ifadelerini kullandı.
CNN, iletişime geçilen Sincan'daki çocukların televizyon ekibinin ziyaret girişimleri sonrasında defalarca sorgulandığını öğrendiğini de aktardı.
ABD daha önce Çin'in Uygurlara yönelik baskısını "soykırım" olarak nitelemişti. 2017'den bu yana iki milyona yakın Uygur'un ve Müslüman azınlığın gözaltı kamplarına gönderildiği iddia ediliyor.
Uluslararası baskıyla karşı karşıya olan Çin ise bu suçlamaları reddediyor.
Independent Türkçe, CNN