ABD'nin geri çekilmesi ve Afgan bir kadının kırbaçlanması

Geri çekilme, tüm gerekçelere rağmen stratejik bir hata ve ahlaki bir yenilgidir

Fotoğraf: AFP

2001 Afganistan savaşının, başta el-Kaide olmak üzere saldırgan ve barbar örgütlerin bir karışımını ortadan kaldırmak için asil hedefleri vardı.

Savaşta bu örgütler mağlup edildi ve Afgan toplumu ve kadınları 20'nci yüzyılda yaşanan zulmün en kötü muamelelerinden kurtarıldı.

En göz alıcı tarihi sahnelerden biri, bir toplumun en karanlık anlardan nasıl aydınlıklara ulaştırıldığını görmektir.

Kabil'de hayatın normale döndüğü âna ilişkin sevinçli sahneler hatırımıza geliyor. İnsanların özgürlüğüne kavuştuğu, en sevdikleri kıyafetleri giydiği, hiç kimsenin sakal bırakmaya zorlanmadığı ve müzik seslerinin yükseldiği sahneler...


Ancak bu savaş zamanla daha çok yerel amaçlarla ABD liderlerinin ve Kongre üyelerinin ellerinde bir iç siyasi karta dönüştü.

Eski ABD Başkanı Obama, ABD güçlerini tamamen geri çekmeden önce olabildiğince hızlı bir şekilde sayılarını büyük oranda azaltmaya çalıştı ancak ordu tarafından sert bir direnişle karşı karşıya kaldı.

Eski ABD Başkanı Trump da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yüzünden zarar gören popülerliğini toparlamak amacıyla aynı şeyi yapmaya çalıştı.

Ancak zaman ondan yana değildi ve Beyaz Saray'dan görev süresinin bitimiyle ayrılmak zorunda kaldı.

Biden da yakın bir zamanda tüm ABD güçlerinin önümüzdeki eylül ayına kadar Afganistan'dan çekileceğini duyurdu.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden'ın duyurusunun ardından tesadüfen Taliban örgütü üyelerinin mavi bir çarşaf (burka) giyen bir kadının duruşmasını yürüttüğü esnada çekilmiş yeni bir video yayımlandı.

Söz konusu videoda sırtı kırbaçlanan kadının attığı yardım çığlıklarının katılımcılarda hiçbir sempati uyandırmadığı görülüyor.

Şüphesiz bu sahne, Taliban'ın daha güçlü bir şekilde geri döneceği ve başta kadınlar olmak üzere daha çok insanın zulüm göreceği bu yıkık ülkede yaklaşmakta olan gerçeği de beraberinde getiriyor.

Bu geri çekilme derin bir ahlaki krizi arkasında bırakacak ve milyonlarca insanı en acımasız ve en barbar terör örgütleriyle karşı karşıya bırakarak alenen fırsatçı bir yaklaşımla hareket eden sivil güçlere duyulan güveni sarsacak.


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan'ı uydulardan izleyeceklerini söyleyerek geri çekilme kararını gerekçelendirdi.

Bu af dilenen bir çıkış yolu ancak teröre karşı mücadelede bilinen bir gerçeğe ters düşüyor.

O da aşırılık yanlısı grupların büyük çapta terör operasyonları yapmalarını engellemek için güvenli sığınaklarında sürekli baskıya maruz bırakılması gerektiği.

Nitekim 2001 yılında 11 Eylül eylemlerinde yaşanan şey buydu. El-Kaide yıllarca kendine güvenli bir sığınak bulmuş, gücünü artırmış ve profesyonellik seviyesini geliştirip en nihayetinde pek çok yerde büyük eylemler yapmıştı.


Yakında başlayacak olan geri çekilme, muhtemelen stratejik bir hataya yol açacak. Çünkü terör örgütleri her zaman olduğu gibi saflarını yeniden düzenlemek için favori yerlerini, Uzak Afganistan'ı seçecekler.

Böylece Afganistan başka saldırılar için yeni bir başlangıç noktası olacak. Geri çekilme silah altına toplama hızını artıracağı için sempatizanların gözünde de bir yenilgi anlamına geliyor.

ABD'nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton,Foreign Policy dergisinde yayımlanan yazısında, terörle mücadele konusuna hatalı bir şekilde yaklaşıldığını ve kusurlu bir bakış açısıyla bakıldığını belirtti.

Terörle mücadele, komünizme karşı kökünü kurutuncaya dek onlarca yıl süren savaş gibi açık ve sonsuz bir stratejik savaştır.


Ancak terörle mücadele, her zaman popülerliklerini artırmak ve yeniden seçilmelerini sağlamak için gereken savaşlardan dolayı ABD'lilerin bezmişliğini sömüren yerel siyasi aktörler tarafından her zaman şantaj olarak kullanılmıştır.

Hiç kimse, onlarca yıldır Almanya ve Güney Kore'de konuşlanmış halde bulunan ABD askerlerinin evlerine geri dönmesinden söz etmiyor çünkü hızlı bir seçim avantajı sağlamıyorlar.


Geri çekilme, tüm gerekçelere rağmen stratejik bir hata ve ahlaki bir yenilgidir.

El-Kaide ve Taliban'ı yenip liderlerini öldürerek dünyaya büyük bir hizmet sunan son güçlerin Afganistan topraklarından ayrılmasıyla insan, tıpkı videoda hiç kimsenin yardım etmek için kılını kıpırdatmadığı sırtına kırbaç darbeleri alan kadının yaptığı gibi milyonlarca insanın atacağı çığlıkları ve maruz kalacağı acıları hayal etmekten kendini alamıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU