Tarantulalar dünyayı nasıl "fethetti"?

Bu eklembacaklı, Antarktika haricindeki bütün kıtalarda var

Tarantula, Theraphosidae familyasına mensup (Ranil Nanayakkara)

Bilim insanları, tarantulaların 100 milyonu aşkın bir süre önce bugün Amerika kıtası diye bilinen bölgede ortaya çıktığını ve oradan dünyanın dört bir yanına yayıldığını tespit etti.

Bu tüylü yaratık, Antarktika haricindeki bütün kıtalarda yaşamını sürdürüyor. Bu durum araştırmacıları şaşırtıyor. Zira tarantulalar "evine düşkün" olmalarıyla biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dişiler yuvalarından nadiren ayrılıyor. Yumurtadan çıkan yavrular pek uzaklaşmıyor. Erkeklerse sadece eş aramak için etrafta geziniyor.

Peki bu "ev kuşu" 7 kıtanın 6'sına gitmeyi nasıl başardı?

Bilim insanları bu soruyu cevaplamak için tarantulaların kökenini araştırdı. Hem 29 tarantula hem de 18 örümcek türüne ait transkriptomlardan (hücrede bulunan bütün gen okumalarının koleksiyonu) alınan moleküler ipuçlarına dayanarak tarantulaların soyağacı çizildi.

Söz konusu örümcek türleri, Mygalomorphae adlı tarantulaları da içeren örümcek takımına mensup.

Araştırma ekibi daha sonra fosil verilerine dayanarak soyağacını kronolojik hale getirdi.

Öte yandan bu hayvanların fosilleri son derece nadir. Biri Meksika'da bulunan yaklaşık 16 milyon yıllık, diğeri Myanmar'da bulunan yaklaşık 100 milyon yıllık sadece iki tarantula fosili var.

Ancak çalışmada kullanılan bir bilgisayar yazılımı, diğer örümcek fosillerine dayanarak kadim tarantulaların yaşlarını hesaplamayı başardı.

 

 

Hakemli bilim dergisi PeerJ'de yayımlanan bulgular, bu tüylü yaratıkların ilk olarak Amerika'da 120 milyon önceki Kretase döneminde ortaya çıktığını gösterdi. O dönemde Gondvana süper kıtasındaki söz konusu kara parçası, Afrika'ya Hindistan'a ve Avustralya'ya bağlıydı.

Uzmanlar tarantulaların işte bu sayede kıtaları "istila ettiğini" düşünüyor.

Öte yandan bu canlıların, Hindistan'da ağaçta ve yerde yaşayanlar olmak üzere iki gruba ayrıldığı ortaya kondu. Ağaçları kendilerine ev yapan eklembacaklılar, kuzenlerinden 20 yıl sonra Asya'ya yayıldı.

Bilim insanları bu tespitin tarantulalar hakkındaki fikirleri değiştirebileceğini düşünüyor. Zira araştırma ekibinden ve ABD'deki Carnegie Mellon Üniversitesi'nde evrimsel biyolog Saoirse Foley şöyle konuştu:

Tarantulaların etrafa yayılmada iyi olduğunu daha önce hiç düşünmemiştik. Kıtaların sürüklenmesi tarihlerinde kesinlikle rol oynamış olsa da Asya'daki iki kolonileşme olayı, bizi düşüncelerimizi gözden geçirmeye sürüklüyor.

 

Independent Türkçe, Live Science, EurekAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU