ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Çin'in ABD ulusal güvenliği için gerçek bir risk teşkil ettiğini ve Çin teknoloji devi Huawei ile daha çok Amerikan şirketinin ticari bağlarını kesmesi gerektiğini söyledi.
Google'ın android lisansını iptal etmesinin ardından birkaç ay içinde kendi işletim sistemini geliştirebileceğini duyuran Huawei'ye bir kötü haber ise İngiliz çip tasarımı firması ARM'den geldi.
ARM'nin Huawei kirin işlemciler için olan aktif sözleşmeleri ikinci bir emre kadar askıya aldığı öne sürülüyor.
İngiliz firmasının bu hamlesinin uzun vadeli olması halinde Huawei'in faaliyetlerinin ciddi şekilde aksayabileceği belirtiliyor.
Huawei'den sonra hedefte Hikvision var, gerekçe Uygurlar
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun tek gündemi ise Huawei değildi.
Kontrol hisseleri Pekin yönetiminin elinde olan Çin merkezli video gözetim firması Hikvision'ın da ABD'nin kara listesine girebileceği konuşuluyor.
Konuyla ilgili haberi New York Times (NYT) gazetesi yayımlamıştı.
Gazete dünyanın en büyük güvenlik kamerası sistemi firmalarından biri olan Hikvision'un Amerikan teknolojisi satın almasının engellenmesinin gündemde olduğunu yazmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
NYT'ye göre Hikvision'a yönelik yaptırımlar gerçekleşirse bu Washington'ın ilk kez bir Çin firmasını etnik Müslüman Uygur azınlığa yönelik gözetim ve toplu gözaltı uygulamasında oynadığı rol nedeniyle cezalandırması anlamına gelecek.
CNBC'ye konuşan Pompeo, Çin'in Uygur Müslümanları gibi etnik azınlıkları kontrol altına almak için yüksek teknolojili denetim mekanizmaları geliştirdiğine inandığını ifade etti.
ABD yönetimi 4 Mayıs'ta Çin'in 1 milyondan fazla Müslüman azınlığı toplama kamplarına koymakla itham etmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, mart ayı içinde Washington'da Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki toplama kampından kurtulan Mihrigül Tursun ve Uygur toplumu temsilcileriyle bir araya gelmişti.
Independent Türkçe