Meksika'nın sınır dışı ettiği göçmen sayısı bir yılda iki katına çıktı

Martta ABD-Meksika sınırını geçmeye çalışırken yakalanan göçmen sayısı 170 bini aştı

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in, göçmenler konusunda temaslarda bulunmak üzere gelecek haftalarda Meksika ve Guatemala'yı ziyaret etmesi bekleniyor (Reuters)

Meksika, ABD'ye geçmek için yasadışı yollarla ülkesine giren göçmenlere karşı denetimlerini artırdı.

Meksika'nın göçmenlik bürosunun Wall Street Journal'la (WSJ) paylaştığı verilere göre, gözaltına alınan Orta Amerikalıların sayısı martta, bir önceki aya göre yüzde 32 artarak 15 bin 800'e ulaştı. Ayrıca bu sayı, geçen yılın aynı dönemindekinin iki katından fazlası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Martta 9 bin 400 göçmen sınır dışı edildi. Bu sayı şubattan yüzde 61, bir yıl öncesinden yüzde 65 fazla.

Yetkililer, martta 15 yıl içindeki en yüksek sayıya ulaşarak ABD-Meksika sınırında 170 binden fazla göçmenin yakalandığını da bildirdi.

Ülkenin güney sınırında yaklaşık 9 bin askerle polisin konuşlandırıldığı ve 150'den fazla göçmenlerle ilgili yetkilinin görev yaptığı kaydedildi.

"Trump'ın stratejisinin devamı"

WSJ'e göre Meksika'nın denetimlerde sıkılaşmaya gitmesi, ABD'nin girişimleri sonucunda ortaya çıktı. Zira gazete, ülkenin daha önce de benzer hamlelerde bulunduğuna dikkat çekti.

Örneğin 2014'te o dönemin ABD Başkanı Obama, refakatsiz çocuk sayısındaki artış yüzünden Meksika'nın kontrolleri artırmasını talep etmişti. O dönem yakalanan göçmenlerin sayısı 8 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Eski ABD Başkanı Trump 2019'da Meksika'dan göçmenleri durdurması için daha fazla efor sarf etmesini istemiş aksi takdirde ürünlerine gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunmuştu. Bunun ardından gözaltılar 2018'e göre yüzde 40 artmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador'la mart ayının başlarında bir görüşme yapmıştı. WSJ, Biden'ın ortak sınırı "güvende" tutmak için Obrador'la birlikte çalışmak istediğini söylediğini aktardı.

 

 

Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nde göçmenler üzerine çalışan Tonatiuh Guillén López şöyle konuştu:

Gördüğümüz şey, Trump'ın göçmen akınını kontrol altına almak için Meksika'yı bir araç olarak kullanma stratejisinin devamı.

Ülkenin göçmenlik bürosunun eski başkanı olan López, denetimlerin sıkılaşmasıyla ABD-Meksika sınırında yakalanan kişilerin sayısının muhtemelen azalacağını kaydetti.

Meksika'da martta demiryollarında da geçen ay 50'den fazla baskın gerçekleştirdi. Göçmenlik bürosu, ABD sınırına gitmeye çalışan bin 200 kişinin yakalandığını söyledi.

Ülkede cuma günü 200'den fazla Honduraslı göçmen otobüslere bindirilerek ülkesine gönderilmişti.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU