YSK’nın gerekçeli kararından: İstanbul'da 754 sandık kurulu başkanının kanuna aykırı belirlenmesi sonuca etki etmiştir

YSK, 6 Mayıs'ta yenilenmesine karar verdiği İstanbul seçiminin iptaline yönelik 250 sayfalık gerekçeli kararını 16 gün sonra kamuoyuyla paylaştı

Fotoğraf: AA

Yüksek Seçim Kurulu 16 gün sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminin neden iptal ettiğine ilişkin gerekçeli kararını açıkladı. 

250 sayfalık gerekçeli karardan

  • İstanbul genelinde, sayım döküm cetveli olmayan veya imzasız olmakla esasen yok hükmünde 108 sandıktaki oy kullanan seçmen sayısı 30 bin 281'dir.
  • Seçim sonucunun belirlenmesinde en önemli unsurlardan biri sayım döküm cetvellerinin 108 sandıkta düzenlenmemiş olması, bu sandıklardaki seçim sonucunun güvenilirliğini ciddi biçimde zedelemektedir.
  • Sandık kurulu başkanlarının kanuna aykırı belirlenmesiyle ilgili YSK'nin daha önceden vermiş olduğu emsal oluşturacak içtihadı bulunmamaktadır.
  • Oy farkının 13 bin 729 olması nedeniyle, 754 sandıkta sandık kurulu başkanlarının kanun hükmüne aykırı olarak belirlenmesi ve bu şekilde oluşan sandık kurullarının yaptıkları seçim iş ve işlemlerine itibar edilemeyecek olması, seçimin neticesine müessir görülmüştür.
  • 754 sandıkta sandık kurulu başkanlarının yasal zorunluluğa uyulmaksızın kamu görevlisi olmayan kişiler arasından belirlendiği görülmektedir. Kanuna aykırılık oluşturan bu belirlemenin neden yapıldığı ilçe seçim kurulları tarafından izah edilememiştir.
  • İlçe seçim kurullarınca yapılan incelemeler sonucunda 377 kısıtlının oy kullandığı, 6 sandıkta ölülerin yerine oy kullanıldığı, 41 sandıkta ceza infaz kurumunda bulunan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlülerin yerine oy kullanıldığı, 58 sandıkta ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin yerine oy kullanıldığı, 224 zihinsel engeli nedeniyle kısıtlı olan kişinin oy kullandığı tespit edilmiştir. Bu şekilde oy kullanma hakkı olmamasına karşın oy kullandığı tespit edilen kişi sayısının 706 olduğu görülmüştür.
  • KHK ile kamu görevinden çıkarılan kişilerden 6'sı sandık kurulu başkanı, 3'ü sandık kurulu kamu görevlisi üyesi olarak görevlendirilmiştir.
  • Sandık kurulu başkanlarının kanun hükümlerine aykırı görevlendirilmesi ve bu kurulların yaptığı seçim iş ve işlemlerine itibar edilmesinin mümkün bulunmaması ile diğer kanuna aykırılık ve usulsüzlükler, seçimin güvenilirliğini ortadan kaldıran ve seçim sonucuna müessir olay ve haller kapsamında görülmüş, bu nedenle seçimin iptali ve yenilenmesine karar verilmesi gerekmiştir.

YSK, 31 Mart’taki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın seçiminin yenilenmesi kararını 6 Mayıs’ta vermişti.

İstanbul seçimine yönelik Ak Parti ve MHP'nin itirazlarının görüşüldüğü, 11 üyenin tamamının katılımıyla gerçekleşen toplantıda iptal kararı 4’e karşı 7 üyenin oyuyla alınmıştı. 

İptal yönünde oy kullanan üyeler gerekçeli kararı hazırladı. 200 sayfayı geçtiği belirtilen gerekçeli kararın yazımının pazartesi günü bittiği belirtildi. Muhalif kurul üyeleri, kararda ek gerekçeler olduğunu belirterek yeni bir süre talep etti. Kurul üyeleri, gerekçeli kararı okudu ve muhalefet şerhlerini güncelledi. Bugün de kurul toplandı ve imza işlemlerinin ardından 250 sayfalık gerekçeli kararı kamuoyu ile paylaşıldı. 

YSK, iptale ilişkin kısa kararını açıklamıştı 

Kararda, "Bir kısım sandık kurullarının ilçe seçim kurullarınca kanuna aykırı oluşturulması ve bu hususun da seçim sonucuna müessir olması nedeniyle 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaliyle yenilenmesine, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019 tarihinde yapılmasına, kanuna aykırı sandık kurulu görevlendirmelerini yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri ve diğer sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmasına oy çokluğuyla karar verilmiştir" denilmişti. 

YSK'nın gerekçeli kararının tam metni


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU