TBMM Genel Kurulunda, Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi, muhalefetin oylarıyla reddedildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Genel Kurulda, ilk kez veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hükümlerinin düzenlenmesini içeren kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
TBMM Başkanvekili Haydar Akar, teklifin maddelerine geçilmesini oylamaya sundu.
Akar, yapılan işari oylama sonucunda teklifin maddelerine geçilmesinin kabul edilmediğini söyledi ve birleşime ara verdi.
CHP’liler memnun, AK Parti ve MHP’liler tepkili
Söz konusu karar için CHP’li isimler memnuniyet bildiren açıklamalar yaptı. AK Parti ve MHP’li isimlerden ise tepki geldi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, teklifin reddedilmesini, "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanun teklifi muhalefetin oyları ile reddedildi. AKP ve MHP milletvekilleri Şaşkın... " ifadeleriyle değerlendirdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Akar'ın tutumuna tepki gösterdi.
TBMM İçtüzüğünün, "İşaretle oylamada usul" başlıklı 141. Maddesi'ne işaret ederek, "Oy saymakla görevli olanların, katip üyeler" olduğunu hatırlatan Özkan, "CHP, tasarlayarak İçtüzüğü yok saymış, Meclis iradesini açıkça çiğnemiştir. Yazık" ifadelerini kullandı.
Özkan, "CHP'li Meclis Başkanvekili Haydar Akar'ın İçtüzüğü yok sayan, hukuksuz tutumuna karşı TBMM Başkanlığına itirazımızı yaptık. TBMM Başkanlık Divanı, CHP'li Başkanvekilinin bu hukuksuz tutumu hakkında İçtüzük, Başkanlık Divanı mutabakatları ve teamüller çerçevesinde kararını verecektir" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ise "CHP'li Meclis Başkanvekili, Divan Katipleri ile AK Parti ve MHP gruplarının itirazlarını dikkate almadan İçtüzüğün 141. Maddesi'ne aykırı davranmıştır” görüşünü savundu.
Independent Türkçe